Kabinet komt met noodplan om lerarentekort in grote steden aan te pakken

Het kabinet maakt 30 miljoen euro extra vrij om het lerarentekort aan te pakken. Ook krijgen de vier grote steden, waar het probleem het grootst is, vier jaar lang per stad 1 miljoen euro extra om meer leraren te werven.

Hanneke Keultjes
null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Dat schrijft minister Arie Slob maandag aan de Tweede Kamer. Het is volgens hem ‘onvermijdelijk’ om het onderwijs anders te organiseren nu er minder leraren zijn ‘dan we gewend zijn’. De minister denkt aan digitale hulpmiddelen die leraren meer tijd geven en door onderwijstijd anders in te vullen. Hij wil daarbij niet inleveren ‘op kwaliteit’, maar wel ‘de dagelijkse stress van scholen wegnemen’.

De vier grote steden plus Almere zijn bezig met noodplannen. Die van Amsterdam en Den Haag moeten volgende maand al klaar zijn. In de plannen komt te staan welke scholen het op dit moment het zwaarst hebben en welke maatregelen de betreffende schoolbesturen nu al kunnen nemen. Daarbij wordt ook gekeken naar meer samenwerking tussen schoolbesturen en kleine scholen die onder de opheffingsnorm zitten, schrijft Slob. Bovendien moeten schoolbesturen volgens de ChristenUnie-bewindsman hun leraren met kleine deeltijdbanen ‘actief aanmoedigen’ om meer uren te gaan werken.

Betere registratie

Het tekort aan basisschoolleraren stijgt minder hard dan eerder werd voorspeld. In 2024 is het lerarentekort 1300 voltijdsbanen lager dan in de raming van vorig jaar. De cijfers laten zien dat er over vijf jaar een tekort zal zijn van 1970 fulltime functies bovenop het huidige tekort. Hoeveel dat is, is volgens het ministerie ‘heel complex’ om te berekenen en valt daarom niet precies te zeggen.

De Kamer deed een oproep op initiatief van SP-Kamerlid Peter Kwint om het lerarentekort beter te registreren. De website hetlerarentekortisnu.nl is volgens Slob en zijn collega-Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven ‘onvoldoende representatief voor de tekorten in Nederland’. Daarom laten de bewindspersonen de koepel van basisscholen, de PO Raad, aanvullend onderzoek doen.

In tegenstelling tot het basisonderwijs, stijgt het tekort aan leraren op middelbare scholen. In 2024 zijn daar 1300 fulltimers nodig bovenop het huidige tekort. Slob wijst wel op de verschillen tussen vakken: bij exacte vakken als wiskunde, natuurkunde en scheikunde zijn de tekorten groter dan eerder verwacht.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) ziet weinig in de plannen van Slob en Van Engelshoven. “Het is heel slecht nieuws dat de lerarentekorten blijven oplopen. En met 1 miljoen euro kun je zestien mensen aannemen, dat is natuurlijk veel te weinig. Wij vragen om honderden miljoenen,” aldus een woordvoerster van de AOb. “Daarbij speelt het probleem van lerarentekorten buiten de grote steden net zo goed.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden