Kabinet: horeca dicht om 1.00 uur, minder mensen binnen

Het kabinet heeft samen met zes veiligheidsregio’s extra maatregelen afgesproken om het coronavirus terug te dringen. In deze regio’s, die allemaal tot de Randstad behoren, laait het virus vooral op onder jongeren.

Edwin van der Aa
De horeca moet straks om 1.00 uur dicht zijn. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De horeca moet straks om 1.00 uur dicht zijn.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Zo gaan de deuren dicht in de horeca vanaf middernacht en om 01.00 moeten kroegen helemaal dicht zijn. Ook worden mensen bij de deur op hun gedrag aangesproken, wordt groepsgrootte in zalen en café’s tot 50 man beperkt en worden er voorlichtingscampagnes opgezet in de zwaarst getroffen regio’s.

Vooral studentensteden

Het gaat om de regio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Wat ze allemaal gemeen hebben: de bevolking is er gemiddeld jonger dan elders in Nederland en er liggen studentensteden zoals Delft en Leiden.

Vooral studenten en andere jongeren zijn aantoonbaar verspreiders van het coronavirus, door dat ze - vaak zonder inachtneming van de coronaregels - bijeenkomen op verenigingen, in kroegen en op thuisfeestjes.

Campagnes

De campagnes moeten zich vooral gaan richten op studenten en op jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond. Het kabinet heeft geen mogelijkheden om achter de voordeur in te grijpen bij bijvoorbeeld studentenhuizen, mits er overlast is volgens de politie. Daarom wordt nu gekozen voor informatievoorziening. Ook de studentenverenigingen werken daaraan mee.

Het is de bedoeling dat premier Rutte en coronaminister De Jonge vrijdagavond op een persconferentie melden dat de regio’s de alarmfase ‘zorgelijk’ meekrijgen. Dan worden ook alle maatregelen per regio officieel bekendgemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden