Plus

Justitie: vermoede schutters Rachid Kotar spraken af met moordmakelaar

De twee vermoede schutters die in december 2019 Rachid Kotar liquideerden, voor luxe sportschool Health City in Amstelveen, hebben volgens justitie enkele uren tevoren een ontmoeting gehad met een man die mogelijk als moordmakelaar actief was.

Paul Vugts
De Nederlands-Marokkaanse Rachid Kotar werd op 12 december 2019  geliquideerd bij zijn auto voor de luxe sportschool Health City in Amstelveen.  Beeld Hollandse Hoogte / Novum RegioFoto
De Nederlands-Marokkaanse Rachid Kotar werd op 12 december 2019 geliquideerd bij zijn auto voor de luxe sportschool Health City in Amstelveen.Beeld Hollandse Hoogte / Novum RegioFoto

Het gaat om een twintiger uit Amsterdam-Zuidoost die ooit behoorde tot de entourage van de roemruchte rapformatie Green Gang. Meerdere leden van die al lang opgedoekte groep zijn als jongvolwassenen in liquidatiezaken verwikkeld geraakt.

Voor zo ver bekend is de mogelijke moordmakelaar (nog) niet als verdachte aangemerkt. Voor de uitvoering van de liquidatie zitten momenteel vier verdachten in de cel.

Rachid Kotar

De Nederlands-Marokkaanse crimineel Rachid Kotar uit Amstelveen werd op 12 december 2019 geliquideerd bij zijn auto voor de luxe sportschool Health City in Amstelveen. Kotar wordt gerekend tot de groepering van Amsterdammer Karim Bouyakhrichan, alias ‘Taxi’. Die groep leeft volgens de opsporingsdiensten al tijden op voet van oorlog met de groep rond Ridouan Taghi en Richard R., alias ‘Rico de Chileen’.

Amsterdammer Jurviën M. (20) heeft volgens de aanklagers de fatale schoten op Kotar afgevuurd – die zijn zoontje van vijf na de zwemles net op de achterbank van zijn gepantserde BMW had gezet. Het wapen van Jonathan C. (26), volgens justitie de tweede beoogde schutter, blokkeerde. Hij zou Kotar vervolgens na M.’s schoten met het wapen op zijn hoofd hebben geslagen. De toen minderjarige R.J. zou de Volkswagen Transporter hebben bestuurd waarin de schutters vluchtten. Die werd kort na de moord in brand gestoken op de Buitensingel in Duivendrecht.

Saifeddine M. (23) zou de liquidatie mee hebben voorbereid door peilbakens onder Kotars BMW te plakken, waardoor die was te volgen. Kort voor het schieten zou hij het baken hebben verwijderd, zodat de recherche het niet zou aantreffen.

Codenaam 13Barago

Alle vier de vermoede uitvoerders van de liquidatie zitten nog vast. Hun zaak gaat medio juli verder, met weer een inleidende zitting. Wanneer hun zaak, met codenaam 13Barago, inhoudelijk kan worden behandeld, is nog onduidelijk.

Mogelijk speelt een rol of de recherche bewijs zal vinden tegen de mogelijke moordmakelaar, die de liquidatie kan hebben aangestuurd. Het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de recherche kreeg informatie dat hij ‘zich bezighoudt met liquidaties’ in ‘een opdrachtgevende rol’.

De vermoede schutters ontmoetten hem volgens de officieren van justitie om 14.27 uur op metrostation Wibautstraat in Amsterdam-Oost. Van die ontmoeting zijn foto’s gevonden op de smartphone van Jurviën M. De vermoede schutters zouden daarna naar station Bijlmer Arena in Amsterdam-Zuidoost zijn gereisd. Om 17.14 uur is Rachid Kotar vervolgens vermoord voor de ogen van zijn zoontje.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden