Rechtbankverslag

Justitie eist elf maanden cel tegen ex-officier vanwege betaalde seks met minderjarige

Het Openbaar Ministerie eist elf maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen ex-officier van justitie Vincent L., die ervan wordt verdacht in 2016 meerdere keren betaalde seks te hebben gehad met een 16-jarige jongen.

Vincent L. Beeld Martin Dijkstra/Lumen
Vincent L.Beeld Martin Dijkstra/Lumen

L. werkte toen zijn zaak aan het licht kwam bij het Functioneel Parket in Amsterdam.

Volgens justitie heeft L. bewust contact gezocht met de 16-jarige ‘Jesse’ (niet de echte naam van de jongen) voor seks en wist hij dat hij met betalingen de minderjarige tot seks verleidde. Ook moet L. hebben geweten dat de jongen minderjarig was. “Je ziet op foto's zelfs z'n beugel schijnen. Verdachte heeft bewust zijn kop in het zand gestoken.”

Vincent L. zelf zegt dat hij op de datingsite Bullchat zat ‘om te praten’. “Seks was een optie maar ik zag het meer als online café.” L. sprak toch af met Jesse en deed dat onder een schuilnaam: Mike Akkermans.

Geen euroteken

L. zegt dat hij geen euro- of dollarteken bij Jesses naam zag staan, het teken op Bullchat dat iemand seksuele diensten verleent voor geld. “Anders was het contact niet verder gegaan.” Wel deed hij een enkele keer boodschappen voor Jesse en liet die achter bij de deur. De twee hadden geregeld contact en volgens L. vroeg Jesse ‘kun je me helpen’ als hij om geld verlegen zat. L. raakte gesteld op Jesse. “Hij gaf meer geld uit dan hij had.”

Na verloop van tijd vroeg Jesse of L. een keer bij hem thuis wilde komen. Jesse had tegen L. gezegd dat hij biseksueel was en ‘dat wilde onderzoeken'. Jesse zei dat hij ‘best zin had in pijpen', aldus L. Jesse en L. hebben elkaar tientallen keren ontmoet en een keer of zes, zeven hadden ze seks. Vincent L. (nu 48) wilde het allemaal zo discreet mogelijk om het geheim te houden voor zijn man.

‘Gezellige gozers’

L. zegt dat hij dacht dat de seks ‘voor beiden plezierig was’ en dat het niet om geld ging. Jesse zei later tegen de politie dat ‘iedereen dat wel kan zeggen'. Volgens Jesse wist L. wel degelijk dat de seks om geld ging. “Ik sprak niet af met die mannen omdat het zulke gezellige gozers zijn. Als er seks was geweest, kwam er altijd geld.”

Vincent L. zegt dat hij pas bij de politie hoorde dat Jesse het voor het geld deed. Het geld dat hij Jesse gaf als die weer eens wat te veel had uitgegeven, stond volgens L. - voor zover hij dacht - los van de seks. “Ik was niet op zoek naar betaalde seks. Waarom niet? Omdat ik dat niet oké vond.” Het Openbaar Ministerie maakte daar gehakt van en las appjes voor waaruit bleek dat L. vooral uit was op vluchtige seks. En L. betaalde daar elke keer voor. L. bleef ook contact zoeken toen hij had ontdekt dat Jesse pas 16 was.

Tekst gaat verder onder de tweet

L. gaf Jesse naar eigen zeggen nooit meer dan honderd euro ‘om te helpen’. Volgens Jesse was het wel duidelijk dat L. daar seks voor wilde. Vincent L. zegt dat hij nooit de behoefte voelde om te checken hoe oud Jesse was. “Het verhaal klopte bij de ‘gespierde kerel’ die ik zag.” L. wist dat Jesse nog op school zat, maar de jongen had verteld dat hij ‘op school was blijven zitten'.

Pas later ontdekte Vincent L. dat Jesse aan wiet verslaafd was en dat hij pas 16 was. Toch bleef L. contact zoeken. “Omdat ik bezorgd om hem was. Het ging niet goed met hem. Het bleef wel Jesse. Wat had ik dan moeten zeggen: ik heb het gehoord, bedankt, tot ziens.” Later vertelt L., op vragen van de rechter, dat ‘hij eigenlijk om de tuin is geleid’. “Maar ik ben niet boos op hem.” Wel was L. bang dat de ouders van Jesse ineens bij hem op de stoep zouden staan.

Telefoon

De zaak kwam in 2017 aan het rollen nadat de ouders van de jongen opvallende berichten op zijn telefoon hadden gevonden. Maandag bleek uit verklaringen van de ouders, voorgelezen door de advocaat, hoe groot de impact is op het gezin: de vader van de jongen was zó overstuur toen hij de berichten op de telefoon zag, ‘dat hij zichzelf wilde doodrijden’.

De jongen had zichzelf op de datingsite Bullchat onder de naam Jesse aangeboden. Hij deed dat al vanaf zijn 14de, ‘voor geld, voor drank en om stoer te doen’. Elf mannen tussen 38 en 61 jaar hadden gereageerd. Zes mannen hadden seks met de jongen toen hij nog 15 was. De anderen, onder wie Vincent L., betaalden voor seks toen hij zijn 16de verjaardag al had gevierd. Overigens zei Jesse tegen zijn klanten dat hij 18 was.

De zaak van Vincent L. heeft een lange voorgeschiedenis. L. werkte als officier van justitie bij het Functioneel Parket in Amsterdam. Andere ‘klanten’ van Jesse zijn al lang veroordeeld. Negen mannen kregen straffen, die varieerden van twee weken tot dertig maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Om belangenverstrengeling te voorkomen duurde het lang voordat de zaak van L. met Haagse officieren van justitie in de rechtbank Den Haag terechtkwam.

Officier van justitie Vincent L. werd overigens vanwege de verdenkingen per 1 januari 2018 ontslagen. Hij vond daarna een baan als jurist maar dat tijdelijke contract stopt over enkele maanden. “Ik realiseer mij dat een baan, zelfs op de achtergrond, er vanwege mijn verleden en de publiciteit nu niet in zit. Dat heb ik aan mijzelf te danken.” Toch hoopt L. ooit weer een normale functie te kunnen vervullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden