Update

Journalisten belemmerd in hun werk bij protest Extinction Rebellion

Diverse fotografen en journalisten zijn bij Amsterdamse demonstraties van Extinction Rebellion belemmerd in hun werk.

Het Parool
Activisten op de Blauwbrug bij de demonstratie van Extinction Rebellion afgelopen zaterdag. Beeld Raounak Khaddari
Activisten op de Blauwbrug bij de demonstratie van Extinction Rebellion afgelopen zaterdag.Beeld Raounak Khaddari

Dat meldt beroepsorganisatie de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Ook Raounak Khaddari, die verslag deed voor Het Parool, werd door de politie verzocht om weg te gaan. Anders zou ze opgepakt worden, en ‘vier tot zes uur in de cel’ moeten doorbrengen.

Journalisten konden hierdoor onvoldoende in beeld brengen hoe de arrestaties verliepen. Bij beide demonstraties werden alle demonstranten aangehouden omdat zij onrechtmatig demonstreerden. ‘Door het gebruik van persvakken is de vrije nieuwsgaring in het geding en er zou een structurele oplossing moeten komen om het gebruik van persvakken tegen te gaan’, schrijft de NVJ op zijn website.

Politie

De politie laat in een reactie weten dat het onderscheid tussen actievoerders en journalisten tijdens de demonstratie soms onduidelijk was. ‘De politie heeft getracht om zowel journalisten als fotografen zoveel mogelijk te faciliteren door ze op korte afstand verslag te laten doen van het politieoptreden.’

Om overzicht en werkruimte te creëren was het ‘voor de collega’s op straat niet werkbaar om journalisten en fotografen volledig vrij rond te laten lopen tussen de linies en de actievoerders’. Bovendien wilde de politie voorkomen dat de groep steeds groter zou worden door een vrije doorgang naar de activisten. Daarom werden er persvakken ingericht.

De NVJ is in overleg met de politie Amsterdam om te kijken hoe het beter kan. De NVJ verzamelt de klachten en zal deze doorgeven aan de politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden