PlusPolitiek

Jongste CDA-bestuurder (25) ooit: ‘CDA kan wel wat hipper’

Het nieuwe politieke talent van het CDA komt uit Amsterdam. Lotte Schipper (25) neemt zaterdag afscheid als voorzitter van de jongerenafdeling CDJA en schuift meteen door naar het partijbestuur.

Marcel Wiegman
'Voor mij is het geen discussie meer dat Buma bezig is aan zijn laatste rond op het Binnenhof' Beeld Frank Ruiter
'Voor mij is het geen discussie meer dat Buma bezig is aan zijn laatste rond op het Binnenhof'Beeld Frank Ruiter

Even gaat een wenkbrauw omhoog: ze zag haar partijleider Sybrand Buma op televisie. Over het klimaat, de akkoorden van Parijs en de maatregelen die ook hier genomen moeten worden om de afspraken over opwarming van de aarde na te komen. En wat hoort ze hem zeggen? Dat het CDA op moet passen voor de kiezer.

Ze zucht. “Ik wil niet per se zeggen dat hij angst zaait.”

Maar toch: “Een politicus moet voorop­lopen en perspectief bieden. Rentmeesterschap is een van onze kernwaarden. We moeten ons inzetten voor deze aarde. Je kunt niet zeggen dat je je wilt houden aan de akkoorden van Parijs en tegelijk op de rem stappen als zich aan de horizon een geel hesje meldt. Dan ben je de mensen kwijt, dan weten ze niet meer wat het CDA wil.”

Pas 25 is ze: Lotte Schipper, duoraadslid voor de christendemocraten in Amsterdam, de stad die volgens Buma wordt bevolkt door prosecco drinkende Teslarijders.

Niet aan de zijlijn

Tot morgen is Schipper voorzitter van jongerenafdeling CDJA en vanaf volgende week is ze lid van het dagelijks bestuur van de moederpartij, waar ze verantwoordelijk wordt voor vernieuwing en verjonging. Opgegroeid in Huizen, in een protestants-christelijk gezin, met een vader die in zijn jonge jaren aanschurkte tegen de PvdA, maar zich inmiddels heeft aangesloten bij het CDA zodat hij op congressen voor de resoluties van zijn dochter kan stemmen. De jongste CDA-bestuurder ooit.

De vorige recordhouder heette Jan Kees de Jager, was 31 jaar en schopte het tien jaar later tot minister van Financiën. Haar ambities? “De Tweede Kamer zou ik heel gaaf vinden als ik er iets kan betekenen.”

Als scholier liep ze een dagje mee op het Binnenhof met een journalist van dagblad Trouw en was meteen verkocht. “Ik wilde aan tafel zitten, niet langs de zijlijn blijven staan, zelf met het beleid aan de slag en mijn mening verkondigen.”

Stoffig imago

Terwijl in Den Haag druk wordt gespeculeerd over een vertrek van Buma naar Leeuwarden, zegt Schipper zonder voorbehoud: “Voor mij is het helemaal geen discussie meer dat hij bezig is aan zijn laatste rondje op het Binnenhof.”

Geen blad voor de mond, overlopend van enthousiasme. Een exponent van de frisse wind die door het CDA lijkt te waaien, nu de vroege veertigers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge, in het kabinet-Rutte III minister van Financiën en Volksgezondheid, zich opmaken voor de opvolgingsstrijd. Nieuw elan. Nu de kiezers nog.

Schipper: “Het CDA heeft een beetje stoffig imago, zeker in Amsterdam.”

En: “Anne Kuik is met haar 32 jaar ons jongste Kamerlid. Dat is wat mij betreft veel te oud. Vanaf 18 jaar mag je stemmen! Als je kijkt hoe laag de opkomst is onder jongeren, zouden alle alarmbellen af moeten gaan.”

Als voorzitter van het CDJA mag zij zich beroepen op de nodige successen. Het speciaal op jongeren toegesneden programma Generatie 2017 leidde vorig jaar tot 700 kandidaten onder de 32 jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, meer dan alle andere landelijke partijen bij elkaar. Het ledental van de jongerenafdeling nam in twee jaar toe van 1600 naar 2500.

In Oostenrijk heeft de jongerenorganisatie van de christendemocratische ÖVP 100.000 leden, zegt ze. Dus wat betekent het? Schipper: “De ÖVP is te rechts om ons mee te vergelijken, maar leren kunnen we wel van ze. Ze hebben de partij weten om te buigen tot een hippe beweging met herkenbare gezichten: een radio-dj, een paralympische sporter. In Wenen organiseren ze ÖVP-clubbing: dan krijgt een spreker twintig minuten de tijd en daarna is het gewoon een leuke borrel.”

Boodschap beter brengen

Een hip CDA, het kan verkeren. “Waarom niet,” zegt Schipper. “Ik weet niet of je ons verhaal hip kunt maken, we blijven een partij van het midden en van de nuance, maar je kunt in elk geval proberen de boodschap beter te brengen.”

De boodschap. Een sterk Europa, verkondigde Hoekstra dinsdag al tijdens de ‘Humboldt-Rede zu Europa’ in Duitsland. Invoering van een CO2-heffing, minder landbouwsubsidies en een Europese vliegtaks. Intussen pleit De Jonge voor minder marktwerking in de zorg. Helemaal nieuw zijn de geluiden niet, maar onder Buma werden ze nauwelijks gehoord.

Schipper: “Ik voel me er aanzienlijk beter bij thuis dan bij het rechtse profiel van Buma. Ik wil weer wat meer gehoor geven aan het linkse geluid om de balans terug te brengen. Er zit uiteindelijk een beetje CDA in iedereen. Het lastige is alleen: de kiezer is rechtser dan de leden, maar het CDA is geen VVD, al leek het daar de afgelopen jaren soms wel op.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden