Amsterdam Bewaar

Jongens gearresteerd in Noord na mishandeling meisje

Het jonge duo meldde zich zelf bij de politie.
Het jonge duo meldde zich zelf bij de politie. © ANP

De politie heeft in Amsterdam-Noord twee jongens van 16 en 17 jaar aangehouden die een meisje met hoofddoek hadden geslagen en geschopt terwijl ze al op de grond lag.

Iemand had de mishandeling gefilmd en op Facebook gezet. Het filmpje is sinds dit weekend al zo'n 1,5 miljoen keer bekeken en 23.000 keer gedeeld.

Moeilijk te verstaan
Op de beelden is te zien hoe het meisje op haar rug op de grond ligt terwijl één jongen haar schopt en de ander haar stompt. Het geschreeuw van de jongers is moeilijk te verstaan. Het meisje draagt een hoofddoek, maar of dat iets met de mishandeling te maken heeft, wil een woordvoerder van politie niet zeggen.

Over de aanleiding van de mishandeling wil hij weinig kwijt. Wel noemt hij het filmpje 'te walgelijk voor woorden'. "Ongeacht wat er is voorgevallen tussen deze jongeren, is deze mate van geweldpleging nooit gelegitimeerd."

Diefstal
De jongens hebben zichzelf zondagmiddag bij de politie gemeld, nadat ze waren herkend door familie en kennissen. Ze zitten vast op verdenking van openlijke geweldpleging en diefstal met geweld. Wat ze van het meisje hebben gestolen, maakt de politie niet bekend.

Ook naar diegene die het voorval heeft gefilmd en de beelden op Facebook heeft gezet, is de recherche een onderzoek gestart. "Het feit dat je zo'n mishandeling wél filmt maar niet ingrijpt, maakt je tot een verdachte," zegt de woordvoerder.