Jonge Amsterdammers krijgen Kindervragenuur om hun stem te laten horen

Amsterdam krijgt een Kindervragenuur. Elk jaar mogen leerlingen van basis- en middelbare scholen in de stad één uur lang vragen te stellen aan stadsbestuurders. Volgens D66 is het een manier om jonge mensen meer te betrekken bij de lokale politiek.

Thomas de Man
Het Kindervragenuurtje in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Het Kindervragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld ANP

D66-Raadslid Ilana Rooderkerk noemt het een uitdaging om Amsterdamse jongeren bij de politiek te betrekken. “Terwijl kinderen vaak met goede vragen komen en origineel oplossingen voor problemen.” Daarom krijgen jonge Amsterdammers tijdens het vragenuur de kans om vragen te stellen over onderwerpen die zij belangrijk vinden.

Deze week werd ook bekend dat Ilias de eerste kinderburgemeester van Amsterdam wordt.

Summiere start

Vincent de Geus is docent maatschappijleer aan het Pieter Nieuwland College in Oost. Hij geeft les aan leerlingen van havo 4 en vwo 5. De Geus is blij met het Kindervraaguur. “Een vak als maatschappijleer blijft voor een leerling beter hangen als ze in de praktijk zien en horen hoe de politiek werkt.”

Eén uur per jaar lijkt de docent alleen wel weinig. De Geus: “Het lijkt me een summiere start. Het liefst zou ik zien dat er iedere week een schoolklas wordt ontvangen door een raadslid en ze met elkaar in gesprek gaan.”

Volgens Rooderkerk gebeurt dit al. In samenwerking met voorlichtingscentrum ProDemos ontvangen raadsleden elke week leerlingen van verschillende middelbare scholen die zich aanmelden. De school moet wel zelf het vervoer naar het stadhuis regelen.

Nieuwe traditie in Den Haag

Ook de landelijke politiek wil van het Kindervragenuur een traditie maken. Vorig jaar was de eerste editie is Den Haag. En ook dit jaar konden zeven- en achtste groepers uit het hele land een vraag insturen. Er zijn vijf klassen geselecteerd die op 19 november naar Den Haag afreizen om hun vraag te stellen aan de verantwoordelijke minister of staatssecretaris.

Wanneer de eerste Amsterdamse ‘gemeenteraad-takeover’ plaatsvindt, is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden