Jihadist vaak religieus geïnspireerde, verwarde dader

De onder deskundigen gangbare theorie dat Syrië­gangers vaak een heel 'gewone' ­achtergrond hebben en zelfs maatschappelijker succesvoller zijn dan gemiddeld, wordt onderuitgehaald in een nieuwe studie.

Bas Soetenhorst
null Beeld anp
Beeld anp

Jihadisten zijn overwegend erg laag opgeleid, hebben een crimineel verleden, geen vaste baan, komen uit gebroken gezinnen en kampen met psychische problemen. Dat laatste duidt erop dat het niet zinvol is de vraag te stellen of een terrorist 'ideologisch gedreven' of 'verward' is - een discussie die bijvoorbeeld oplaaide na de aanslag van vorige maand in Utrecht. Vaak is sprake van een religieus geïnspireerde, verwarde dader.

Dit blijkt uit een donderdag verschenen politiestudie waarin de dossiers van ruim 300 Syriëgangers zijn geanalyseerd, van wie er 41 afkomstig waren uit Amsterdam. 'De Syriëgangers [zijn] niet 'allemaal gek'; wel kan worden geconcludeerd dat een substantieel deel van hen op enig moment psychische problemen heeft gehad,' staat in het rapport van de Dienst Landelijke Informatie Organisatie (DLIO).

Uit de politiebronnen blijkt dat 28 procent van de twintigers die uitreisden, kampte met geestelijke gezondheidsproblemen, zoals schizofrenie of depressie. Dat is veel hoger dan het landelijk gemiddelde van 8 procent.

Belofte van actie
Het lijkt erop dat de keuze voor aansluiting bij IS in Syrië of Irak het mogelijk maakte te ontsnappen aan problemen thuis. Daar ging in veel gevallen waarschijnlijk geen langdurig proces van religieuze verdieping aan vooraf. Daarmee levert deze studie een nieuwe bouwsteen voor wetenschappers die menen dat het salafisme (een orthodoxe stroming in de islam) niet het voorportaal hoeft te zijn van terrorisme.

Syriëgangers troffen elkaar wel op plekken waar aanhangers van 'salafi-jihadisme' bijeenkwamen. Maar dit was niet zozeer vanwege de inhoud van de betogen en preken, maar eerder 'vanwege de belofte van aanzien, van actie, van een nieuw leven of van wraak op het oude bestaan'.

De onderzochte groep bestaat voor 93 procent uit jongeren met een migratieachtergrond. Van 55 procent komen één of beide ouders uit Marokko. 15 procent van de groep bestaat uit bekeerlingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden