DEN HAAG - Het Amsterdamse bureau Jeugdzorg ziet niets in het plan van burgemeester Job Cohen om jongeren die overlast geven sneller uit huis te plaatsen.Cohen zei gisteren dat hij de bevoegdheid wil om kinderen uit huis te plaatsen. Hij vindt dat het nu vaak te lang duurt voor er ingegrepen wordt.

Volgens directeur Wiel Janssen moet het belang van kinderen voorop staan en niet de bestrijding van overlast. ''Ik zal niet toelaten dat er een beleid komt waarbij kinderen uit huis worden geplaatst zonder dat dit in hun belang is,'' zegt Janssen in dagblad Trouw. Nu is het Jeugdzorg dat beslist of er bij de rechter gevraagd om een kind uit huis te plaatsen.

Minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin reageerde gisteren weinig enthousiast. Maar in de Kamer staan verschillende partijen op zijn minst gematigd positief tegen over het idee van Cohen.

VVD-Kamerlid Rita Verdonk is wel verrast door 'de plotselinge daadkracht' van Cohen. ''Het zijn mooie plannen, maar wel vijf jaar te laat. Door jarenlang pappen en nathouden is in Amsterdam een cultuur van onveiligheid en verloedering ontstaan.''

Ze vindt dat Cohen 'om de hete brei heen draait'. ''Hij weigert te zeggen dat het om Marokkaanse jongeren gaat. Iedereen weet dat, behalve de burgemeester.''

PvdA-Kamerlid Samira Bouchibti vindt dat Cohen een belangrijk signaal afgeeft. Wel moet er altijd een rechter aan te pas komen voor een kind uit huis geplaatst wordt.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk wil dat Cohen zijn voorstel verduidelijkt. Of de verandering die Cohen voorstelt echt nodig is, vraagt ze zich af. In onder meer Helmond werken instanties al veel beter samen als het gaat om gezinnen met veel problemen.