Jeugdwerkloosheid Amsterdam gehalveerd

De jeugdwerkloosheid in Amsterdam is de afgelopen jaren gedaald, net als in de andere grote steden en heel Nederland. Inmiddels doet Amsterdam het beter dan het landelijk gemiddelde.

Michiel Couzy

In 2018 waren 6100 jongeren van 15 tot 26 jaar werkloos in Amsterdam. Dat komt neer op 6,2 procent, blijkt uit onderzoek van de dienst Onderzoek Informatie en Statistiek van de gemeente Amsterdam.

De jeugdwerkloosheid daalt al jaren op rij en is inmiddels meer dan gehalveerd ten opzichte van 2014, toen nog 13,3 procent van de jongeren geen baan had en ook niet op school zat.

Sindsdien is de economie gegroeid en het aantal vacatures in en om de stad flink toegenomen, waarvan ook jongeren profiteren.

Inmiddels is de jeugdwerkloosheid in Amsterdam lager dan het landelijk gemiddelde van 6,5 procent. In 2014 liep de stad nog achter. In Utrecht (6 procent) is de jeugdwerkloosheid lager dan in Amsterdam, Rotterdam, (9,9 procent) en Den Haag (9 procent) doen het slechter, maar ook in deze steden is spraken van een daling.

Het vorig college zette in 2015, onder leiding van toenmalig wethouder Arjan Vliegenthart, een aanvalsplan jeugdwerkloosheid in gang, om te proberen het hardnekkige probleem in Amsterdam te verzachten.

Idee was om alle werkloze jongeren te benaderen en te begeleiden naar werk of opleiding. Hiervoor zijn alle diensten en ambtenaren die zich bezighouden met werkloze jongeren, samengebracht in één jongerenpunt per stadsdeel. Doel was om 21.000 jongeren aan werk of een opleiding te helpen in vier jaar.

Bijstandsgerechtigden

Deze doelstelling is overtroffen: in totaal zijn 24.684 jongeren gaan werken of aan een opleiding begonnen.

Voor jongeren met een migratieachtergrond, die vaker dan gemiddeld werkloos zijn, heeft de gemeente ook aan speciale aanpak ontwikkeld. Jongeren in de bijstand krijgen een adviseur toebedeeld, komen in aanmerking voor en opleiding en ontmoeten mogelijke werkgevers. De werkloosheid onder deze groep jongeren is afgenomen van 18 procent in 2014 naar acht procent vorig jaar.

Vorige maand meldde het college dat het aantal bijstandsgerechtigden in Amsterdam daalt, maar minder snel dan het landelijk gemiddelde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden