Amsterdam Bewaar

Jeugdinstelling in Zuidoost wil af van separeercel

Voorbeeld van een separeercel
Voorbeeld van een separeercel © ANP

De gesloten jeugdinstelling De Koppeling in Zuidoost had drie separeercellen, maar daarvan is er nog één over. Het is de bedoeling dat ook die op termijn wordt gesloten.

Dat laat het college weten op raadsvragen van de SP, D66 en Groenlinks.

Separeercellen worden gebruikt als jongeren in een psychiatrische crisis verkeren. Ze kunnen dan zichzelf of anderen ernstige schade toebrengen. Denk aan suïcidepogingen of het aanvallen van behandelend personeel door schoppen, slaan of bijten.

Jongeren (en volwassenen) ervaren opsluiting in een separeercel vaak als traumatisch. Om die reden streven instellingen naar afschaffing van de separeercellen. In verband met de veiligheid van patiënt en personeel is dat echter niet altijd mogelijk.

Bij De Koppeling wil men het aantal separaties omlaag brengen met een de-escalerende werkwijze. In landen waar minder wordt gesepareerd, dienen psychiaters over het algemeen meer kalmerende medicatie toe.

Structuur
De Koppeling is een gesloten instelling, waar jongeren terechtkomen na een oordeel van de rechter. Die bepaalt dat de veiligheid van het kind het beste is gediend met behandeling in een vrijheidsbenemende setting.

Het kan gaan om meisjes die slachtoffer zijn van loverboys en daarom tegen de buitenwereld moeten worden beschermd, maar ook om jongeren die thuis voortdurend weglopen.

De structuur die de instelling biedt, zoals een dag- en nachtritme en toezicht op drank- en drugsgebruik, kan mede een reden zijn voor doorverwijzing naar een gesloten instelling.

Zeven maanden
Amsterdamse jeugdrechtadvocaten vinden dat er te weinig wordt behandeld in gesloten instellingen als De Koppeling. De instelling nuanceert dat en zegt dat er twee behandelfuncties vacant zijn.

Er verblijven ongeveer dertig Amsterdamse kinderen in de Koppeling. In verband met veiligheid en beschikbaarheid plaatsen rechters Amsterdamse kinderen ook buiten Amsterdam. Dat betreft zo'n 60 kinderen.

De gemiddelde duur van een plaatsing in De Koppeling is zeven maanden.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.