Nieuws

Jeugddetentie en taakstraffen geëist voor doodschieten 16-jarige Armando Petalo

Het OM heeft woensdag jeugddetentie en taakstraffen geëist tegen vier tieners die ervan verdacht worden betrokken te zijn geweest bij de dood van de 16-jarige Armando Petalo. De tiener kwam in januari om het leven toen een vuurwapen waarmee de jongens zaten te spelen per ongeluk afging.

Wouter Laumans
De 16-jarige Armando Petalo overleed bij zijn woning na een ‘onbewust Russisch roulette’. Beeld Michel van Bergen
De 16-jarige Armando Petalo overleed bij zijn woning na een ‘onbewust Russisch roulette’.Beeld Michel van Bergen

Het schietincident vond op zondag 16 januari plaats in een woning aan de Sinderenstraat in Amsterdam Zuidoost. Omdat de vader van Petalo bij zijn vriendin in het buitenland zat, was een groepje jongens daar al een aantal avonden aan het chillen.

Een van de jongens nam daarbij telkens een vuurwapen met munitie mee. De jongens speelden veelvuldig met het wapen en filmden zichzelf daarbij. De officier van justitie sprak over ‘onbewust Russisch roulette’.

Op enig moment ging het wapen af. Een kogel raakte Armando Petalo in zijn borst. Twee jongens belden daarop de hulpdiensten. Hoewel ambulancebroeders Petalo nog probeerden te reanimeren, overleed hij bij de woning.

De twee andere jongens waren de woning na het schietincident ontvlucht en meldden zich die nacht en de volgende dag zelf bij de politie. Het vuurwapen is nooit teruggevonden.

De nieuwe Ronaldo

Armando Petalo werd ook wel ‘Ali’ genoemd. Hij ging naar het Purmer College in Amsterdam-Noord. Hij was gek op voetbal. Hij speelde bij FC Abcoude en droomde ervan de nieuwe Cristiano Ronaldo te worden.

Volgens het Openbaar Ministerie is geen bewijs gevonden dat een van de vier vrienden van Petalo hem iets aan wilde doen. Omdat de verdachten minderjarig zijn, vond de zitting dinsdag en woensdag achter gesloten deuren plaats.

In het requisitoir had het Openbaar Ministerie een boodschap voor de jeugd: blijf van die wapens af!

“Er is geen enkele goede reden voor het bezit en gebruik van een wapen,” aldus de officier van justitie. “Het is ook niet stoer om er filmpjes mee te maken en ermee te spelen. Dat weten de vier verdachten inmiddels ook. Er gaan letterlijk levens kapot. In dit geval het leven van een vriend. Dat is vandaag en gisteren pijnlijk zichtbaar geworden. Er is alleen maar verdriet. Bij de nabestaanden én bij de verdachten. Er zijn alleen maar verliezers. Een leven in de bloei is voorgoed weg.”

Het OM eiste voor de verschillende rollen die de vier verdachten op de fatale avond speelden straffen van 30 tot 300 dagen jeugddetentie. Daarnaast werden taakstraffen geëist variërend van 150 tot 200 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden