Nieuws

Jeugdbescherming Noord-Holland onder verscherpt toezicht na wéér een vernietigend rapport

Jeugdbescherming in Noord-Holland, en daarmee die in Amsterdam, komt onder verscherpt toezicht te staan. Kinderen krijgen niet tijdig de passende specialistische hulp, blijkt uit een nieuw kritisch rapport. Wethouder Simone Kukenheim (Zorg) kan zich niet vinden in de maatregel.

David Hielkema
Het lukt Noord-Hollandse gemeenten niet om de meest kwetsbare kinderen voldoende te beschermen, concludeert de IGJ  Beeld Hollandse Hoogte / Julie Hrudova
Het lukt Noord-Hollandse gemeenten niet om de meest kwetsbare kinderen voldoende te beschermen, concludeert de IGJBeeld Hollandse Hoogte / Julie Hrudova

Het lukt gemeenten in Noord-Holland niet om de kwetsbaarste kinderen voldoende te beschermen. Wachttijden voor specialistische jeugdhulp zijn te lang, er zijn te weinig plekken voor kinderen die jeugdzorg buiten hun huis nodig hebben, en het personeelsverloop en -verzuim is te groot. Het zijn enkele conclusies in het door Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) en Jeugd en Inspectie Justitie en Veiligheid (JenV) opgestelde rapport over de jeugdbescherming.

De regio Noord-Holland, en daarmee Amsterdam, komt daarom onder verscherpt toezicht te staan. Het komende halfjaar zal de inspectie ‘indringende gesprekken’ voeren met gemeenten ‘opdat elk kind met een maatregel alsnog tijdig passende hulp krijgt’. Daarnaast eisen de inspecties dat kinderen voor wie de rechter heeft bepaald dat zij hulp nodig hebben, die ook per direct krijgen.

Verbeterplan

Het is niet het eerste kritische rapport over jeugdzorg in Noord-Holland. In 2019 concludeerde de inspecties al dat de jeugdbescherming en jeugdreclassering niet goed werden uitgevoerd. Kinderen bij wie was vastgesteld dat ze verwaarloosd of mishandeld waren, worden niet snel genoeg geholpen.

Om regiobreed verbeteringen door te voeren, kreeg de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (Zorg) een coördinerende rol. Samenwerking zou ervoor moeten zorgen dat die verbeteringen er kwamen. Een verbeterplan werd onder haar leiding ingezet. Daarbij kreeg Kukenheim overigens geen mandaat in andere gemeenten; zij kan enkel aansturen op verbeteringen, maar gemeenten blijven zelf verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Zo heeft Amsterdam de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd om wachtlijsten te voorkomen, waar meerdere buurgemeenten dit nalieten. Afgelopen oktober verscheen nog een rapport, waarin wederom werd geconcludeerd dat het slecht gaat met de jeugdbescherming.

Dat de inspecties nu opnieuw kritisch zijn, vindt Kukenheim niet gek. “Ik deel de zorgen,” zegt ze. Wel noemt de wethouder het vreemd dat ook Amsterdam onder verscherpt toezicht is komen te staan. “De onderzoekers erkennen dat in Amsterdam vooruitgang is geweest, maar in het rapport worden de regio’s op één hoop gegooid. Amsterdam wordt nu erop aangesproken dat het in een andere gemeente niet goed geregeld is, maar ik sluit daar geen contracten af. Ik ben voorstander van een regionale aanpak, maar dan wel met mandaat.”

1,7 miljard euro extra

Onlangs wonnen Nederlandse gemeenten een arbitragezaak tegen het rijk. Het kabinet moet de komende jaren 1,7 miljard euro extra vrijmaken voor de jeugdzorg. Kukenheim valt op dat de inspecties dit niet meenemen in het meest recente rapport. “Ze zijn kritisch op gemeenten die hun werk niet goed genoeg zouden doen, in een context dat wij 1,7 miljard te weinig geld hebben gekregen. Ik vind het ingewikkeld om het verwijt te krijgen dat je het niet goed doet voor meest kwetsbare kinderen, terwijl je het gereedschap ook niet krijgt.”

De inspecties schrijven in hun onderzoek wel dat er ‘landelijke belemmeringen’ zijn. Het rijk moet hulp bieden om werknemers in jeugdbescherming te behouden, door betere arbeidsvoorwaarden te creëren, aldus de inspecties. Ook moeten gespecialiseerde instellingen beter gecompenseerd worden als zij te maken hebben met een ‘overcapaciteit’.

Sinds 2019 is er landelijk over de algehele linie wel veel verbeterd, stellen de inspecties. Een aantal regio’s heeft geïnvesteerd in de samenwerking en inrichting van jeugdbescherming en jeugdreclassering. Toch krijgt nog steeds een derde van de kwetsbare kinderen met ingewikkelde problemen nog niet tijdig passende hulp. Naast Noord-Holland komen ook de regio’s Rijnmond (met onder andere Rotterdam) en Zuid West (met onder andere Den Haag) onder verscherpt toezicht te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden