PlusReportage

Japanse bladvlo moet Japanse duizendknoop in Amsterdam bestrijden

In de strijd tegen de Japanse duizendknoop is donderdag in Amsterdam een nieuw wapen geïntroduceerd. De Japanse bladvlo is twee millimeter, maar in grote aantallen een geduchte tegenstander van de woekerplant.

Patrick Meershoek
Biologe Suzanne Lommen (rechts) zet met een collega de Japanse bladvlo uit. Beeld Jean-Pierre Jans
Biologe Suzanne Lommen (rechts) zet met een collega de Japanse bladvlo uit.Beeld Jean-Pierre Jans

“Ga maar jongens,” moedigt entomoloog Suzanne Lommen de Japanse bladvlooien aan. De beestjes zijn te klein om te zien of ze er meteen gehoor aan geven, maar de opdracht is duidelijk: gaat heen, vermenigvuldigt u en maakt korte metten met de Japanse duizendknoop. Om te beginnen aan het IJsbaanpad in Zuid waar donderdagmiddag een landelijke proef is gestart met vijfduizend bladvlooien en een hele slootkant vol met duizendknoop.

Het lijkt een ongelijk gevecht: een piepklein insect dat het moet opnemen tegen een woekerplant die in een week tijd wel twintig centimeter kan groeien. Maar de Japanse bladvlo gaat doelmatig te werk, vertelt Lommen. “Hij voedt zich met het sap uit de vaten en put de plant op die manier langzaam maar zeker uit. Met name de jonge scheuten hebben daar last van. De hoop is dat we hiermee in elk geval de groei van de Japanse duizendknoop kunnen afremmen.”

Dus welkom in Amsterdam, Japanse bladvlo, waar het stadsbestuur vorig jaar de bestrijding van de Japanse duizendknoop serieus ter hand heeft genomen. Dat is nog een hele klus, want de woekerende plant groeit als kool, richt een hoop schade aan en laat zich lastig bedwingen. Er wordt druk geëxperimenteerd met heet water, vuur en zelfs laser, maar het wondermiddel is nog niet gevonden. Lommen: “Het zijn ook kostbare methoden. Dat is een voordeel van deze bladvlo: die doet het werk gratis.”

In Amsterdam zijn donderdag vijfduizend uit Japan ingevlogen exemplaren van de bladvlo uitgezet. In Zeist en Lage Mierde zal dat later deze week gebeuren. In de hoofdstad is gekozen voor een plek aan het IJsbaanpad, naast het Frans Otten Stadion. Namens de gemeente vertelt Jaike Bijleveld dat er in de stad inmiddels duizend vindplaatsen van de Japanse duizendknoop bekend zijn, variërend van enkele vierkante meters tot lange stroken zoals hier aan het IJsbaanpad. “Het is echt een groot probleem, maar we werken er hard aan.”

Vermenigvuldigen en verspreiden

Het loslaten van de huurlingen gebeurt met speciale toestemming van de autoriteiten, want net als de Japanse duizendknoop hoort de Japanse bladvlo hier van nature niet thuis. “Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de gevolgen van de verspreiding,” vertelt Lommen, die verbonden is aan de Leidse universiteit. “Het mooie van de Japanse bladvlo is dat hij uitsluitend interesse heeft in de duizendknoop. Alle andere planten laat hij met rust. Dat betekent dat er geen sprake is van een negatief effect op de natuur.”

Of de Japanse bladvlo zich hier ook voldoende thuis gaat voelen, is nog een vraag. Lommen: “De proeven zijn gedaan in het laboratorium. Deze groep moet het in het wild gaan doen. De eerste opdracht is om te overwinteren. Als dat lukt, kan de populatie zich vermenigvuldigen en verspreiden.” De tastbare bewijzen van hun aanwezigheid zullen mogelijk nog jaren op zich laten wachten, verwacht de bioloog. “Dit is een zaak van lange adem.”

En ook de Japanse bladvlo zal geen wondermiddel zijn, verwacht Lommen. “We zien het als een nuttige aanvulling op alles wat er al gebeurt. Er is nu toestemming voor drie proeven in het land. Als dit goed gaat, willen we een Europese subsidie aanvragen om daar dertig plekken van te maken. Als we het alleen aan deze groep overlaten zijn we decennia verder voor we er iets van merken.”

Het onderzoek kan ook een opmaat zijn naar de biologische bestrijding van andere onwelkome exoten als de watercrassula en de grote waternavel.

#uitde1000knoop

Bij de bestrijding van de Japanse duizendknoop werkt Amsterdam samen met een consortium dat onderzoek doet naar de beste manieren om de woekerplant met wortel en tak uit te roeien.

In het consortium zitten onder meer onderzoekers uit Leiden en Wageningen, maar ook de werkgroep Plaagsoorten van de Unie van Waterschappen. Onder de naam #uitde1000knoop worden momenteel praktijkproeven in het land uitgevoerd.

De Japanse duizendknoop. Beeld Lin Woldendorp
De Japanse duizendknoop.Beeld Lin Woldendorp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden