Amsterdam Bewaar

Jaguars krijgen nieuw verblijf in Artis

Artsiplein in dierentuin Natura Artis Magistra
Artsiplein in dierentuin Natura Artis Magistra © ANP

Artis opent na jaren van voorbereiding dinsdag het nieuwe verblijf voor jaguars. Daarmee kan het publiek in de Amsterdamse dierentuin gelijk de twee nieuwe bewoners zien: een zwarte mannetjesjaguar en een vrouwtje met een gevlekte vacht.

Voor de komst van het verblijf, waaraan Stichting Goede Doelen Nh1816 negen ton heeft bijgedragen, zijn kosten noch moeite gespaard. Naar een ontwerp van (landschaps)architecten is de ruimte voorzien van drie eeuwenoude Spaanse olijfbomen. Die hebben stevige zijtakken waar de dieren makkelijk op kunnen klimmen om op de uitkijk te liggen.

Ook is er een rotspartij van 2500 blokken natuursteen en er zijn waterpartijen waarin de twee jaguars kunnen zwemmen. Het publiek kan de roofdieren onder meer bekijken vanuit diverse tunnels rondom. De parkachtige ruimte is voorzien van netten, die ook als dak dienen.

Kroost
De jaguar is een bedreigde diersoort en komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika. Artis hoopt op nakomelingen en de omstandigheden zijn zo gecreëerd dat als er kroost komt, het vrouwtje zich met de jongen kan afscheiden van het mannetje. Dat is van levensbelang voor de welpjes want mannetjesjaguars kunnen agressief zijn.

Het onderkomen voor de jaguars is een ambitieus project waaraan Artis dik vijf jaar heeft gewerkt. Drie jaar geleden werd begonnen met de bouw van het nieuwe verblijf, waar voorheen wolven leefden.