PlusAchtergrond

Is verhuizing van de leeuwen uit Artis wel zinvol?

Het nieuwe verblijf voor de Artisleeuwen in Frankrijk is drie keer zo groot, maar verre van modern. Bovendien is een verhuizing erg stressvol voor de dieren. Of die wel zinvol is, is volgens gedragsbioloog Marie José Duchateau dan ook maar de vraag.

Jesper Roele
Het leeuwenverblijf in dierentuin Artis Amsterdam.  Beeld Jan van Breda
Het leeuwenverblijf in dierentuin Artis Amsterdam.Beeld Jan van Breda

Vorige week werd bekend dat Artis half februari afscheid neemt van de dieren. De Amsterdamse dierentuin die in 1838 zijn deuren opende en een jaar later de eerste leeuwen verwelkomde, heeft door de coronacrisis voorlopig geen geld voor een nieuw leeuwenverblijf. De benodigde 4 miljoen euro komt voorlopig niet op tafel en daardoor is een verhuizing de beste optie, aldus de dierentuin.

Via de European Association of Zoos and Aquari (EAZA), een samenwerkingsverband tussen meer dan driehonderd dierentuinen in Europa en het Midden-Oosten, ging Artis op zoek naar een nieuwe plek voor de twee leeuwinnen en het mannetje. De Zuid-Franse Zoo de La Palmyre bood aan om de drie leeuwen over te nemen.

De wens van Artis om de groep bij elkaar te houden, kwam hiermee uit en de dierentuin stemde dan ook in met de verhuizing. Zo huizen er straks, voor het eerst in ruim 180 jaar, geen leeuwen meer in Amsterdam.

Schuilplek

Artis liet weten dat het Franse leeuwenverblijf drie keer zo groot is als het verblijf in Amsterdam en daarmee krijgen de dieren de gewenste extra ruimte. Volgens gedragsbioloog Marie José Duchateau, verbonden aan de Universiteit Utrecht, is het ook belangrijk dat er een goede ‘schuilplek’ voor de leeuwen is op hun nieuwe plek. “Publiek kan bedreigend voor ze overkomen. Het is fijn als ze dan ergens achter kunnen zitten en zich kunnen afzonderen.”

In het nieuwe verblijf lijkt er echter weinig plek te zijn om te schuilen. Op een filmpje uit 2011 is te zien dat het leeuwenverblijf verouderd is. Recente foto’s op Instagram laten zien dat er sindsdien weinig veranderd is.

Ook brengt een verhuizing voor de dieren ‘erg veel stress met zich mee’, vertelt Duchateau. “Als ze er eenmaal zijn, hangt het van de omstandigheden af of ze het nieuwe verblijf accepteren, want ook een nieuwe omgeving is stressvol voor ze. Alles bij elkaar opgeteld is het de vraag of dit zoveel beter is dan Artis.”

Twijfelachtig

Woensdag is er in de gemeenteraad een spoeddebat op initiatief van de VVD over het vertrek van de leeuwen. Veel partijen willen extra steun voor Artis. Of een vertrek van de leeuwen daarmee afgewend kan worden, is twijfelachtig. Oud-voetballer Sjaak Swart liet vorige week ook weten niet blij te zijn met het vertrek van de dieren. “Het is bijna alsof Ajax weg zou gaan uit Amsterdam. Ik roep iedereen op om er wat aan te doen en de leeuwen te behouden.”

Dierenorganisaties sorteerden dinsdag wel voor op het vertrek van de leeuwen. Onder meer Comité Dierennoodhulp, Diervriendelijk Nederland en Animal Earth lieten weten in een brandbrief aan de gemeenteraad dat zij vinden dat er in de toekomst ook geen leeuwen meer naar Artis moeten komen.

De Zoo de La Palmyre was voor commentaar niet bereikbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden