PlusAchtergrond

Is het te druk in de sportschool? ‘We zitten onder de norm’

Bij een aantal Amsterdamse sportscholen van keten Fit for Free mogen sinds vorige week opeens veel meer mensen sporten. Kan dat zomaar? ‘Met twintig mensen was afstand al onmogelijk, laat staan 84.’

Coronamaatregelen in een sportschool.  Beeld ANP
Coronamaatregelen in een sportschool.Beeld ANP

In de sportschool op de Looiersgracht mochten na de opening slechts 20 mensen tegelijkertijd aanwezig zijn. Maar sinds een ruime week kunnen er opeens 84 mensen tegelijkertijd een plek reserveren via de app van Fit for Free. Een Paroollezer, die anoniem wil blijven, is daarom gestopt met krachttraining op die locatie, omdat het er volgens hem veel te krap is. “Met twintig mensen was het al onmogelijk afstand te houden in zo’n kleine ruimte, laat staan 84.”

Op de Haarlemmerhouttuinen werd de capaciteit verdubbeld van 50 naar 100. De Lijnbaansgracht houdt het voorlopig bij dertig personen. Volgens de klantenservice van Fit for Free is het de verantwoordelijkheid van een sportschool zelf om te voldoen aan richtlijnen. Maar wat zijn die richtlijnen precies?

Supervoorzichtig

“Alle vestigingen van Fit for Free zijn supervoorzichtig begonnen op een kwart van de normale capaciteit,” laat een woordvoerder weten. Nu de sportscholen weer bijna een maand open zijn is inderdaad besloten om meer mensen toe te laten. “Dus het kan zijn dat leden het als drukker ervaren. Maar we zitten nog altijd ruim onder wat wettelijk is toegestaan,” aldus de woordvoerder.

Met inachtneming van de coronaregels mag ongeveer vijftig tot zestig procent van de normale capaciteit gebruikt worden. Anders dan in België wordt in Nederland het maximum aantal mensen niet aan de hand van vierkante meters bepaald, maar gaat het ook om wat voor activiteiten en hoeveel faciliteiten als kleedkamers en douches er zijn. Volgens het RIVM moeten bij lessen of trainingen de groepen gehalveerd worden. “Ook op piekmomenten is het maximum nooit overschreden, op geen enkele locatie,” aldus Fit for Free.

De capaciteit in de app is een ‘ICT-dingetje’: “Het aantal plekken is automatisch op honderd gezet, maar dat betekent niet dat al die plekken daadwerkelijk gevuld worden.” Het is aan de betreffende clubmanager om te bepalen hoeveel mensen er op een bepaald tijdstip daadwerkelijk aanwezig kunnen zijn, binnen de richtlijnen van de overheid.

Afstand

Sinds 1 juli mogen sportscholen een onbeperkt aantal mensen ontvangen, ook binnen. Volgens Patrick Rijnbeek, directeur van brancheorganisatie NL Actief, waar Fit For Free bij is aangesloten, zijn de regels van de overheid duidelijk. “Er moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden, ook bij het sporten.” Er geldt alleen een uitzondering voor situaties waarbij het voor de sport onmogelijk is om afstand te houden. “Bijvoorbeeld bij een bokstraining in een fitness-setting. Maar dat geldt dan niet voor de rest van het bedrijf. Bij krachttraining moet dus wel altijd afstand worden gehouden.”

Wel maakt de overheid onderscheid tussen jongeren en volwassenen. Rijnbeek: “Jongeren onder de 18 hoeven in principe geen afstand van elkaar te houden, dus ook niet bij het sporten.” Daardoor kan het dat een klant veel mensen ziet in een sportschool die geen afstand houden, als het om jongeren gaat. “Vooral bij budgetformules komen relatief veel jonge mensen,” zegt Rijnbeek. “En sommige mensen hebben moeite om zich aan de regels te houden. Het is dan aan de ondernemer om mensen aan te spreken. Wij adviseren wel altijd om de regels zo duidelijk mogelijk te maken.”

Zelfde regels

Bij Fit For Free zijn de regels voor jongeren en volwassenen gelijk, zegt de woordvoerder. “De afstandsregel geldt voor iedereen, dat is wel zo duidelijk. Sommige jongeren willen samen trainen met een maatje, maar dat ontmoedigen we. Het mag niet. Bovendien houden ze een apparaat dan langer bezet en die situatie willen we voorkomen.”

De woordvoerder heeft in een gesprek met de clubmanager van het filiaal aan de Looiersgracht meegegeven dat ‘drukte niet een signaal is dat we willen afgeven.’ “Via logboeken kunnen we zien dat het nergens te druk was. Ze zitten onder de norm, maar we benadrukken wel dat ze niet de grens ook niet hoeven op te zoeken.”

Overigens is het volgens de bij NL Actief aangesloten ondernemers over het algemeen veel rustiger dan ze hopen. “Een aantal mensen heeft blijkbaar toch nog angst om weer te gaan sporten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden