PlusAchtergrond

Is Bakshish S. bankier van de onderwereld?

Het eeuwenoude informele hawala-banksysteem is onder criminelen zeer geliefd omdat het geen papieren sporen nalaat. Beeld Gijs Kast
Het eeuwenoude informele hawala-banksysteem is onder criminelen zeer geliefd omdat het geen papieren sporen nalaat.Beeld Gijs Kast

De man die onlangs in Abcoude is aangehouden voor het witwassen van vele miljoenen euro’s, is de Indiër Bakshish S. Hij is een grote vis, aldus het OM, en was al in 2011 actief als witwasser.

Paul Vugts

Als de politie op 14 juni 2011 in Abcoude de vrijstaande woning van Bakshish S. (1964, India) en zijn vijf jaar jongere vrouw Inderjit K. doorzoekt, slaat de ‘geldhond’ steeds aan bij dezelfde kledingkast in de slaapkamer. Pas uren later blijkt achter een valse achterwand in die kast een kluis verborgen. Daar ligt in tassen gestopt 1.052.890 euro, in verschillende coupures. ­Elders in het huis liggen 3.700 euro, 2.200 Britse ponden, nog 140 Zwitserse franken en twee geldtelmachines.

Een observatieteam van de recherche ziet het beeld bevestigd dat in maandenlang onderzoek is gerezen: S. sleept met tassen vol geld dat van misdrijven moet komen. Zijn pizzeria in Amsterdam moet een dekmantel zijn voor zijn rol als onderwereldbankier, die het geld via hawala-bankieren wegsluist.

Laag vuile was

‘Hawala’ is een eeuwenoud informeel banksysteem, Aziatisch van origine, dat volledig is gebaseerd op vertrouwen. Een afzender brengt contant geld naar een hawala-bankier, die benadert een tegenhanger waar ook ter wereld, die hetzelfde bedrag uitbetaalt aan de ontvanger. De ‘bankiers’ verrekenen de betaling later met andere transacties. Omdat hun handelingen geen papieren sporen nalaten, is het systeem onder criminelen zeer geliefd.

Op 17 februari 2011 had de recherche S. met een tas een Amsterdamse kledingzaak in en uit zien lopen. De Indiase eigenaar was kort daarna vertrokken naar een woning, waaruit een andere Indiër later weer vertrok met een Albert Heijn-tas in zijn hand. Daarin bleek bij een controle onder een laag vuile was 321.300 euro te zitten. In de woning vond de politie bijna twee ton en een geheimzinnige notitie met daarop een ­cijferreeks: ‘295?1,0890?321.250’.

Geldkoerier

De geldbedragen en de notitie leken te passen bij getallen die in afgeluisterde telefoontjes waren gepasseerd. De eigenaar van de kledingzaak had met een onbekende gesproken over ‘driehonderd’, ‘tellen’, ‘295’ en iemand die ‘gereed­gemaakt kon worden’.

De notitie ‘295?1,0890?321.250’ lijkt te wijzen op een wisselkoers: 295 is 321.250 euro waard. Ergo: S. heeft ‘295’ in onbekende valuta gebracht naar de woning waar die notitie lag. En de 321.300 euro waarmee een geldkoerier daaruit vertrok, moet de tegenwaarde zijn geweest – dan zat er 50 euro te veel in de tas, maar dat zullen ook de rechters later een verwaarloosbaar verschil vinden.

In de buurt van zijn riante huis in Abcoude zag een observatieteam Bakshish S. drie weken later een tas van weer een andere Indiër aanpakken en mee naar binnen nemen.

Zwijgrecht

Voor de opsporingsdiensten is het duidelijk: S. en zijn medeverdachten fungeerden als geldkoeriers voor figuren die uit zicht willen blijven.

Bakshish S. beroept zich in zijn strafzaak vaak op zijn zwijgrecht, maar geeft wel een verklaring voor het geld dat hij in zijn geheime kluis had. Zo’n drie ton kwam uit zijn handel in huizen en de rest had hij gespaard, vertelt hij. Bewijs heeft hij niet.

De rechtbank gelooft niets van zijn verhaal en volgt justitie: S. en zijn geldkoeriers hebben met enorme bedragen lopen slepen. Dat niet is ­bewezen van welke misdrijven dat geld komt, doet er niet toe. Dat zulke bedragen in tasjes over straat worden vervoerd, wijst op illegaliteit. Dat de verdachten niet naar bijvoorbeeld een bank gingen, bewijst volgens de rechtbank dat ze ‘de aard en herkomst’ van de geldpakken wilden ‘verhullen’: witwassen dus.

Tientallen smartphones

Waar justitie begin 2014 vijf jaar cel had geëist tegen S., legt de rechtbank hem de helft op: 2,5 jaar cel. Het hoger beroep loopt nog. In een ­ontnemingszaak trof hij al wel een schikking met de staat, waarin hij 824.859 euro betaalde.

In de visie van de opsporingsdiensten ging S. na zijn veroordeling volop door als witwasser voor de onderwereld.

Na tips begonnen de Fiod en de landelijke recherche eind 2018 een nieuw onderzoek. Eind februari van dit jaar hielden ze een 44-jarige Amsterdammer aan, die voor S. zou werken als geldkoerier. In en bij drie huizen en een winkel in Amsterdam werden weer grote bedragen, twee auto’s, tientallen smartphones en administratie in beslag genomen. In een van die auto’s zat een verborgen ruimte, geschikt om pakken geld in te verbergen.

Bankieren zonder vergunning

Op 3 maart is ook S. weer gearresteerd in zijn ­riante huis in Abcoude – hij bezit ook een huis in Almere, een flat in Amsterdam-Osdorp en een kantoor in Broek op Langedijk.

Bij hem zijn drie auto’s in beslag genomen, ­sieraden, administratie en onroerend goed. ­Volgens justitie heeft hij ‘vele miljoenen’ wit­gewassen en gebankierd zonder vergunning. Justitie noemt hem ‘een grote vis’ in de strijd ­tegen de onderwereld.

“Het hawalasysteem wordt slechts zelden ­gebruikt voor niet-criminele geldstromen,” stelt het Openbaar Ministerie. “Daarom is de aanpak van deze facilitators net zo belangrijk als de aanpak van drugscriminelen.”

‘Vastgoed met winst’

Advocaat Patrick Rombouts van Bakshish S. noemt het ‘absurd’ dat het Openbaar Ministerie hem ‘een grote vis’ noemt.

“Mijn cliënt is langdurig afgeluisterd en geobserveerd en dan komen ze met een beschuldiging over welgeteld twee geldtransporten van meer dan een jaar geleden,” zegt Rombouts.

“In het eerste geval was hij totaal niet in beeld. Een familielid had in januari 2019 een tas met 260.000 euro, maar mijn cliënt had met hem in die hele periode geen contact.”

“In die tweede zaak is in maart vorig jaar 80.000 euro aangetroffen bij een echtpaar dat in de confectie zit. Die mensen konden precies aantonen dat het geld legaal was, zijn meteen vrijgelaten en hebben hun geld teruggekregen. Dát staat niet in het ­dossier.”

S. is gewoon een belegger, zegt Rombouts. “Hij had een forse overwaarde op zijn huis, had in Amsterdam een pizzeria en een café en heeft vastgoed met winst verkocht.”

 

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden