Amsterdam Bewaar

Inzamelingsactie voor 'hallobrug' in de Kolenkitbuurt

De maquette van de brug
De maquette van de brug © Cascoland

Cascoland, een kunstenaarsnetwerk dat zich bezighoudt met de publieke ruimte, gaat op zoek naar geldschieters voor een loopbrug in de Kolenkitbuurt.

De brug moet de Kolenkitbuurt met Rhapsody gaan verbinden, een nieuwbouwproject op het Jan van Schaffelaerplantsoen. Fiona de Bell van Cascoland legt uit waarom dat nodig is: "Er is een hoogwaardige publieke ruimte gecreëerd in dit project, en die willen we graag ontsluiten voor de buurt. De ruimte moet in het loopje van mensen komen, waardoor het nieuwe met het oude wordt verbonden." Dit moet de doorloop in het nieuwe gebied bevorderen.

Steile trap
Een probleem hierbij is dat deze publieke ruimte is aangelegd op de eerste verdieping van het complex, bovenop de parkeergarage op de begane grond. De Bell: "Het huidige plan heeft alleen een smalle, steile trap meegenomen. Niet zo aantrekkelijk, en ook niet begaanbaar voor ouders met kinderwagens en gehandicapten." 

Het plan van Cascoland, 'de slang', voorziet in een andere oplossing: een zwierige loopbrug, die slingerend naar de openbare ruimte op de parkeergarages loopt "We noemen de brug ook wel de 'hallobrug', omdat mensen elkaar alleen in de bochten kunnen passeren," vertelt De Bell. "Daarbij worden ze gestimuleerd om elkaar gedag te zeggen."

Crowdfunden
Het is een ontwerp van architect Femke Bijlsma, ontwerper Jair Straschnow en constructeur Rijk Blok, die pro deo hebben gewerkt. Het stadsdeel West, de bouwer en eigenaar staan positief tegenover de brug, mits de buurt het zelf financiert.

Hiertoe is Cascoland nu een inzamelingsactie begonnen, en gaan ze mogelijk ook crowdfunden. De Bell: "Allereerst moeten we met de buurt een statement maken, dat we dit echt willen. Dat kunnen mensen doen door geld te doneren. Daarna kunnen we naar grotere partijen, zoals de gemeente, om verdere financiering voor het project te vragen."

Een manier waarop de brug gefinancierd kan worden is 'adoptie', vergelijkbaar met de manier waarop de Rotterdamse Luchtsingel tot stand is gekomen: partijen die geld hebben gedoneerd, zowel particulieren als bedrijven, kunnen hun naam op de brug laten zetten.

Lees ook: Beleidsmakers en bewoners in West ervaren leven met krappe beurs