PlusReportage
Invoer reclamebelasting: winkeliers gaan betalen voor menukaarten met logo
We zullen ‘netjes betalen’, maar dit is niet leuk, zeggen Amsterdamse winkeliers in reactie op de herinvoering van de reclamebelasting. Ze vinden dat ze het al moeilijk genoeg hebben.
“Als ik kijk naar schreeuwerige reclame op het Damrak, begrijp ik dat de gemeente daar iets aan wil doen,” zegt Angela Happel, met haar moeder Loes Schimmelpennink eigenaar van conceptstore Haas Amsterdam in de Hazenstraat. “Wat wij winkeliers hier in de straatjes doen, is de boel gezelliger maken en bezoekers goed informeren. Om dat te belasten is onzin.”
Ze loopt naar de stalen meterkast buiten. Happel heeft er nu tegen het graffitivandalisme een gestileerd haasje, het logo van de zaak, op geplaatst. Een vergelijkbaar plaatje stond op de bloembakken. “We spraken een handhaver die zei dat daar straks reclamebelasting voor betaald moet worden,” vertelt Happel. “Loes heeft de haas op de bloembak veranderd in een hond, en ze zal later het haasje op de meterkast laten bijtekenen tot het wapen van Amsterdam. Als er niks op staat wordt het een vieze bende.”
Happel verwoordt de wanhoop van ondernemers in de wijk. Ilco van Buuren van Olivaria, speciaalzaak in olijfolie: “Uitwassen kun je toch ook in verordeningen regelen, zonder dat je geld vraagt?”
Aanleiding voor de ergernis is dat de Amsterdamse gemeenteraad donderdag heeft besloten opnieuw belasting op buitenreclame te gaan heffen. De winkeliers begrijpen niets van die ommezwaai. Van Buuren wijst op de ingewikkelde en tegenstrijdige regelgeving. Zo heeft hij een bord op straat staan waarop hij steeds andere producten aanprijst. Volgens de reclameregels in het kader van de status van de Amsterdamse grachtengordel als Werelderfgoed mag dat bord er niet staan. Maar borden die niet hinderlijk zijn, worden gedoogd. Van Buuren: “Met de nieuwe reclamebelasting ben ik de pineut.”
De vraag blijft hoe Amsterdam zaken gaat belasten die volgens de regels illegaal zijn.
Vlaggetje met bedrijfsnaam
Van Buuren vindt dat er rare spelletjes worden gespeeld. “Neem bijvoorbeeld de lampen aan de gevel. Als ik die op het logo van de zaak richt, moet ik meer belasting gaan betalen. Schijnt het licht naar beneden dan betaal ik niets.”
Voor restaurants is het ook slikken. Zij betalen al precariorechten voor de terrassen, maar straks ook reclamebelasting voor hun logo plus de menukaarten buiten.
Marja Nieman van antiekzaak annex curiosawinkel Micky Fields in de Saenredamstraat begrijpt de maatregel evenmin. “Ik heb slechts een klein vlaggetje hangen met onze bedrijfsnaam, maar als het moet, betaal ik natuurlijk netjes. Het zijn wel dubbele heffingen. Sinds enige tijd zijn we verplicht lid van ondernemingsvereniging BIZ. De 150 euro contributie voor de vereniging wordt geïnd door de gemeente. Dat lijkt ook al belasting.”
Bescheiden bron van inkomsten
De gemeenteraad heeft donderdag besloten per 1 januari 2020 belasting op buitenreclame te heffen. De coalitie vindt dat aan de druk op openbare ruimte een prijs verbonden moet worden. Een gemeentewoordvoerder: “We doen het om reclame op straat terug te dringen en het commercieel gebruik van de ruimte te belasten.”
De belasting werd op initiatief van de toenmalige VVD-fractieleider Marja Ruigrok, nu wethouder in de Haarlemmermeer, gefaseerd geschrapt in 2015 en 2016. “De belasting bracht maar iets meer dan 7 miljoen euro per jaar op en ze belastte lokale ondernemers te veel,” aldus Ruigrok in een reactie. “Met de afschaffing konden we de middenstand een impuls geven.”
De herinvoering levert de stad ruim 9 miljoen euro op.