Inspectie positiever over het Haga Lyceum

De onderwijsinspectie maakt zich ‘geen acute zorgen meer’ over de veiligheid van leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum en heeft ‘een positieve indruk’ over de leskwaliteit.

Bas Soetenhorst
Het Cornelius Haga Lyceum is een islamitische school voor voortgezet onderwijs. Beeld Dingena Mol
Het Cornelius Haga Lyceum is een islamitische school voor voortgezet onderwijs.Beeld Dingena Mol

Dit staat in een dinsdag verschenen rapport. Daarin schrijft de inspectie dat er ‘meer rust op en rond de school [is] dan voorheen’.

De inspectie heeft nog wel op- en aanmerkingen, onder andere over het bestrijden van achterstanden in de Nederlandse taal. Maar op grond van een ‘verbeterplan’ van de directie ziet de inspectie de toekomst van de school in Nieuw-West met vertrouwen tegemoet. Een eindoordeel over de onderwijskwaliteit ontbreekt, omdat er de afgelopen periode nauwelijks fysieke lessen zijn geweest.

Het rapport bezegelt een onrustige periode rond de islamitische school, met een bestuurscrisis, rechtszaken en klachten van ouders. Aanleiding voor het nieuwe rapport waren perikelen van het afgelopen jaar. In het voorjaar van 2020 kreeg de inspectie ‘ernstige signalen’ over een onveilig klimaat. Ouders en personeelsleden spraken van een angstcultuur en ‘dictatoriaal gedrag’ van de toenmalig dagelijkse bestuurder, Soner Atasoy. De klachten mondden uit in diens ontslag en een reeks rechtszaken waarmee hij tevergeefs probeerde terug te keren.

Moegestreden

Atasoys opvolger Rasit Bal hield het amper vier maanden vol. Toen stapte hij op, moegestreden als gevolg van het verzet van een groep ouders die zich sterk maakte voor Atasoys rentree. In die periode was er ook een vechtpartij tussen twee ouders. In november werd de school beklad met leuzen tegen de nieuwe bestuurder, Achmed Baâdoud.

Inmiddels is de situatie wezenlijk anders, aldus de inspectie: ‘De omstandigheden op en rond de school zijn ingrijpend en in gunstige zin veranderd.’ Op het begeleiden en toetsen van de leerlingen heeft de inspectie geen aanmerkingen meer en ook het volgen van hun ontwikkeling is in orde. Wel wordt er nog te weinig lichamelijke oefening gegeven. Dat is, stelt het schoolbestuur in een reactie op het rapport, te wijten aan het nog steeds ontbreken van een gymzaal. ‘Het bestuur is daarom voornemens om de druk bij gemeente Amsterdam op te voeren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden