Nieuws

Inspectie overweegt sancties tegen Cheider na nieuwe tekortkomingen

Opnieuw heeft de Onderwijs­inspectie zware tekortkomingen geconstateerd bij de orthodox-joodse school Cheider in Buitenveldert. De sociale veiligheid van de leerlingen is niet geborgd en de kwaliteit van het onderwijs onvoldoende. De Inspectie dreigt met sancties.

Michiel Couzy
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Onderwijsinspectie houdt de school Cheider extra in de gaten sinds een zedenzaak in 2012. Een leraar had ontucht gepleegd met in elk geval één leerling. De school deed niet direct aangifte, waardoor de leraar naar Israël kon vertrekken. In 2016 werd hij aan Nederland uitgeleverd.

Harde conclusies

Na een inspectie in 2018 waarschuwde minister Arie Slob (Onderwijs) al dat Cheider werk moest maken van de sociale veiligheid van leerlingen, anders zou een deel van de bekostiging worden inhouden. Cheider bestaat uit een basisschool met 75 leerlingen en een middelbare school met 38 leerlingen. Het onderwijs is gestoeld op uit de Thora en de Talmoed afkomstige regels.

Van december 2019 tot februari dit jaar deed de Inspectie opnieuw onderzoek en de conclusies zijn keihard. De sociale veiligheid van de leerlingen is nog altijd onvoldoende geborgd. Het tempo waarin het bestuur werkt aan de uitvoering van de aanbevelingen is te laag. Het bestuur vertoont tekortkomingen en het financieel beheer schiet tekort. Omdat de veiligheid onvoldoende is, is ook de onderwijskwaliteit van Cheider als geheel onvoldoende.

De Inspectie heeft negen herstel­opdrachten opgelegd. Als Cheider niet binnen de gestelde termijnen hieraan voldoet, zal het ministerie geen of minder geld verstrekken aan de school. Daarnaast onderzoekt de Inspectie de mogelijkheden om finan­ciële sancties op te leggen. De laatste termijn verstrijkt op 1 september.

Dat de sociale veiligheid onvoldoende is geborgd, blijkt volgens de Inspectie uit tekortkomingen in het onderwijsaanbod van biologie, seksualiteit en seksuele diversiteit. Hierdoor wordt de seksuele weerbaarheid van leerlingen onvoldoende bevorderd. Voor meisjes is geen vrouwelijke vertrouwenspersoon beschikbaar.

Gesprekken zijn gestaakt

Wethouder Marjolein Moorman herhaalt haar oproep aan het bestuur, die ze ook al in 2018 deed, om conclusies te trekken. De gemeente heeft alle gesprekken over huisvesting en samenwerkingen, stopgezet.

Bij het Cornelius Haga Lyceum speelt een enigszins vergelijkbare kwestie. Ook daar heeft Moorman het bestuur opgeroepen af te treden, na onder meer kritische berichten over de kwaliteit van het onderwijs. Ook toen volgde een juridische strijd over uitbreiding van de school.

Het bestuur van Cheider vindt dat wel degelijk voortvarend is gewerkt aan de herstelopdrachten. Voor zover dat nog niet is gebeurd, gaat Cheider hiermee aan de slag. De fractie van Denk zal het inspectierapport aan de orde stellen in de gemeenteraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden