Inspectie onderzoekt angstcultuur mode- en kunstopleidingen: ‘We zien dat onveiligheid kan ontstaan’

De Inspectie van het Onderwijs stelt een onderzoek in naar mogelijk structurele sociale onveiligheid van studenten op kunst- en mode-opleidingen in het hoger onderwijs. Aanleiding zijn de vele meldingen van studenten over onder meer grensoverschrijdend gedrag.

Het Parool/ANP
Het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) was de laatste maanden negatief in het nieuws. Studenten spreken van een angstcultuur.  Beeld ANP
Het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) was de laatste maanden negatief in het nieuws. Studenten spreken van een angstcultuur.Beeld ANP

‘We zien dat onveiligheid op verschillende opleidingen kan ontstaan,’ aldus de inspectie. Bijvoorbeeld omdat studenten ‘tijdens het onderwijs worden afgebrand’, of door een ‘veel te hoge studiebelasting en grensoverschrijdend (seksueel) gedrag’. Volgens de inspectie is er ook angst om misstanden te melden, ‘omdat de studie en werkomgeving klein zijn, iedereen elkaar kent en er een bepaalde afhankelijkheid speelt.’

Het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) was de laatste maanden negatief in het nieuws. Studenten spreken van een angstcultuur. Tegelijkertijd is het al jaren een van de populairste modeopleidingen. Uit onderzoek van NRC en Het Parool bleek daarbij dat de invloedrijke modeman Martijn N., die ook op het Amfi studeerde, werd beschuldigd van seksueel geweld.

Ook andere kunstopleidingen, waaronder de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Design Academy Eindhoven, haalden afgelopen jaren het nieuws na meldingen over onveiligheid.

Geschrokken

De inspectie schrijft ‘geschrokken’ te zijn van ‘de aard en omvang’ van de meldingen. Opleidingen hoeven klachten van studenten niet te melden bij de onderwijsinspectie, tenzij het gaat om een seksueel misdrijf en het slachtoffer minderjarig is. Na verschillende oproepen aan studenten om zich toch te melden, kreeg de toezichthouder afgelopen tijd alleen al over Amfi honderd signalen over sociale onveiligheid. Van zes andere kunstopleidingen kreeg de inspectie afgelopen jaar soortgelijke meldingen.

‘Dat we het nu wel weten komt “toevallig” door incidenten en media-aandacht,’ aldus de inspectie. Volgens de toezichthouder kan een ‘onveilige leeromgeving’ op deze manier jaren bestaan, ‘zonder dat het bestuur van de instelling en/of de inspectie dit weet. Het zicht is beperkt en het is de vraag of studenten momenteel voldoende beschermd zijn’.

Begin mei eisten de Amsterdamse studentenvakbond Asva en het platform ‘Time to Tell Amfi’, waar zo’n zestig oud-studenten van de modeschool zijn aangesloten, het vertrek van de directeur en hoofddocent. Het opleidingsinstituut zei te willen wachten op de resultaten van een onderzoek van een extern bureau.

Structureel probleem

Volgens de inspectie richten de eigen onderzoeken die scholen nu ingesteld hebben zich met name op incidenten. De toezichthouder wil nu juist bepalen of het om een structureel probleem gaat ‘in een bepaalde sector (kunst en mode) en in het bredere hoger onderwijs’.

De eerste voorbereidingen voor het onderzoek zijn al getroffen. Waarschijnlijk gaat de onderwijsinspectie kijken naar een selectie van kunst- en mode-opleidingen. In een latere fase wordt bepaald of het onderzoek breder moet worden getrokken binnen het hoger onderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden