Amsterdam Bewaar

Inspectie: dood patiënt isoleercel 'niet te voorkomen'

Als de schizofrene man in het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) is gestikt in een stuk brood, dan is dat volgens de IGZ in redelijkheid niet te voorkomen. Het had ook in andere psychiatrische klinieken kunnen gebeuren.
Foto ANP
Als de schizofrene man in het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) is gestikt in een stuk brood, dan is dat volgens de IGZ in redelijkheid niet te voorkomen. Het had ook in andere psychiatrische klinieken kunnen gebeuren. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - De dood van een patiënt in een isoleercel van het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) Oost in Amsterdam, staat op het eerste gezicht los van de slechte zorg in de kliniek. Daar gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voorlopig vanuit, heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) woensdag geschreven aan de Tweede Kamer.

Als de schizofrene man inderdaad is gestikt in een stuk brood, dan is dat volgens de IGZ in redelijkheid niet te voorkomen. Het had ook in andere psychiatrische klinieken kunnen gebeuren.

Wel schoot de instelling een bok door het sterfgeval niet meteen te melden bij de inspectie, terwijl dit wel altijd moet als dit in een isoleercel plaatsvindt. Na het incident werden vijf medewerkers ontslagen of op non-actief gezet. De kliniek is inmiddels gesloten.

De conclusies over de ondermaatse zorg (te weinig personeel en vervuilde isoleercellen) trok de IGZ in een breder onderzoek naar separatie onder 39 instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Dit onderzoek is nog niet helemaal klaar, maar duidelijk is wel dat de kliniek in Amsterdam als slechtste uit de bus komt.

Daarnaast zijn er een paar instellingen die in gebreke blijven. Een grote middengroep moet de zorg gaan verbeteren en een aantal GGZ-instellingen doet het echt goed als het gaat om het in afzondering zetten van patiënten. (ANP)