Amsterdam Bewaar

Initiatiefnemer Ander Joods Geluid overleden

Initiatiefnemer Ander Joods Geluid overleden
© ANP

Anneke Jos Mouthaan, initiatiefneemster en medeoprichtster van de joodse belangengroep Een Ander Joods Geluid (EAJG), is woensdag op 85-jarige leeftijd overleden.

Volgens de organisatie verliest Een Ander Joods Geluid hiermee "een drijvende en inspirerende kracht, die zich vanaf de oprichting in 2001 vijftien jaar lang onafgebroken heeft gewijd aan de continuïteit en het luid laten klinken van de kritische joodse stem."

EAJG werd opgericht door prominente Nederlandse joden. Ze willen het kennelijke taboe op het bekritiseren van Israël doorbreken. EAJG vindt dat de acties van Israël te snel worden goedgepraat, en dat er geen enkele ruimte is voor kritiek, zonder onmiddellijk het etiket 'tegen Israël' opgeplakt te krijgen. 

De organisatie ontstond na gewelddadig optreden van Israël in de bezette gebieden in oktober 2000. Via een advertentie in onder meer dagblad Het Parool werd stelling genomen tegen de handelwijze van Israël. In Een Ander Joods Geluid zitten prominente Nederlandse joden, zoals oud-minister Hedy d'Ancona en tv-producent/presentator Harry de Winter.