Plus

Incident bij Tata Steel: waterkanon blaast fotograferende kunstenaars van duin

Woensdagavond vond een incident plaats op de openbare weg langs het terrein van staalproducent Tata Steel in ­IJmuiden. Twee kunstenaars die foto’s maakten van de fabrieken voor een project, werden vanaf het terrein door een waterkanon van hun sokken geblazen.

Victor Schildkamp
Vlak voor het incident maakte Nell Berger deze foto van de tractor met watertank. Beeld Nell berger
Vlak voor het incident maakte Nell Berger deze foto van de tractor met watertank.Beeld Nell berger

De politie bevestigt de melding van de kunstenaars.

Het kunstenaarsduo Annegien Haselager en Nell Berger uit Amsterdam was woensdagavond met camera’s en statieven in de weer om foto’s te maken van het imposante terrein van Tata. Als start van een kunstproject. “We zijn geïntrigeerd door het beeld van die grote zware industrie pal naast zo’n dorpje. Enerzijds is het bedrijf heilig onder al die werknemers in Wijk aan Zee, anderzijds baart het grote zorgen,” zegt Haselager. “Die foto van die zwarte sneeuw van enige tijd geleden, is ons uitgangspunt geweest: als kunstenaars manieren vinden om die ‘onzichtbare’ vervuiling zichtbaar te maken.”

Rond half negen reed een tractor met watertank van Tata op het terrein voorbij. Het kunstenaarsduo zwaaide nog even naar de chauffeur. De man reed door. “We zagen hem wel met iemand bellen. Ik zei nog: ‘Ik heb hier geen goed gevoel over’,” vertelt Berger. Tien minuten later kwam de tractor met watertank terug en kreeg het fotograferende duo de volle laag. “Echt, puur op ons gericht. En heftiger dan een waterkanon van de politie.” Met apparatuur en al rolde het duo van het duin langs de weg af.

Haselager en Berger belden daarna de politie om het incident te melden. Een woordvoerder van politie Noord-Holland bevestigt dat agenten ter plekke zijn geweest. Het duo gaat nog aangifte doen, van mishandeling en vernieling van spullen. “Dat wachten wij af,” aldus een politewoordvoerder.

Een woordvoerder van Tata Steel zegt in een reactie het incident niet te kennen. Het staalproductiebedrijf onderzoekt wat er gebeurd kan zijn.

Rond Tata Steel is de laatste tijd veel te doen. Afgelopen zondag woedde een felle brand op het terrein toen een transportband in rook opging. Dat zorgde voor onrust in het dorp naast Tata, vanwege enorme rookontwikkeling en het feit dat er geen NL Alert werd gegeven.

Strafzaak omwonenden

Terwijl over de afwikkeling van die brand nog wordt gediscussieerd, kwam gisteren in het nieuws dat Tata Steel kwik in het lokale rioolstelsel zou hebben geloosd. Zonder vergunning. Dat stelt de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die het bedrijf opdraagt direct maatregelen te nemen. Tata Steel ontkent zonder vergunning kwik te hebben geloosd.

Begin februari werd bekend dat ­omwonenden van het bedrijf een strafzaak tegen Tata zijn begonnen vanwege het ‘bewust stoffen in de bodem, lucht of oppervlaktewater brengen die een gevaar zijn voor de volksgezondheid’. Een strafbaar feit waar twaalf jaar cel op staat. Honderden mensen hebben zich inmiddels bij die aangifte aangesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden