Plus

In Parijs komen ze om in de bedwantsen. Wanneer is Amsterdam de klos?

De Franse overheid heeft alarm geslagen nu Parijse woningen en hotels vergeven zijn van de bedwantsen. De vraag is of we ons in Amsterdam ook schrap moeten zetten.

Anna Ranzijn
In Parijs zorgt het beestje voor veel problemen. Beeld Getty Images
In Parijs zorgt het beestje voor veel problemen.Beeld Getty Images

Het kleine roodbruine beestje lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar in Parijs zien ze hem het liefst nooit meer terug: de bedwants. Om de verspreiding te stoppen lanceerde de overheid donderdag een campagne.

Inwoners van de Franse hoofdstad kunnen op deze website tips vinden om bedwantsen te voorkomen. Ook is er een noodtelefoonnummer geopend. Slachtoffers van het beestje krijgen een expert aan de lijn die ze kan helpen met de bestrijding.

Bedwantsen houden zich graag schuil in donkere hoekjes en voeden zich het liefst met het bloed van mensen. Ze kunnen flinke jeuk veroorzaken, wat na een paar dagen zelfs gepaard kan gaan met zwellingen.

De Franse overheid wijt de opmars van de bedwants aan het stijgende aantal internationale reizen en het feit dat het dier resistent lijkt te zijn geworden tegen pesticiden. ‘We kunnen er allemaal door worden getroffen,’ staat op de website. Volgens The Guardian moesten bestrijdingsbedrijven in 2018 400.000 keer uitrukken in Parijs. Dit jaar is de verwachting dat dit aantal met een derde toeneemt.

Is Amsterdam de volgende?

Of we ook in Amsterdam een bedwantsprobleem hebben, is niet meteen duidelijk. Bedwantsgevallen worden namelijk niet geregistreerd. GGD Amsterdam kan geen goed beeld geven van de situatie in de stad. “Wij hebben slechts een adviserende rol richting de burger,” aldus een woordvoerder. Mensen kunnen langskomen bij het adviespunt of ze kunnen een foto sturen. Het beestje is namelijk zo klein dat het niet altijd meteen duidelijk is of je niet gewoon een vlo of huisstofmijt voor je hebt.

Dat gebrek aan harde cijfers benadrukt ook Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). “We hebben wel de indruk dat het landelijke aantal stijgt, door de persoonlijke verhalen die we van mensen horen.”

Meerburg kan zich voorstellen dat de bedwants zich vooral in Amsterdam snel verspreidt, waar mensen van over de hele wereld samenkomen. “Hoe dichter we op elkaar kruipen, hoe sneller we er allemaal last van krijgen.”

Grote stijging

Ongediertebestrijdingsbedrijf Van der Velden, dat actief is in onder andere Amsterdam, Den Haag en Utrecht, merkt wel direct een grote stijging. Medewerker Priscilla Kimberly vindt de toename opvallend. “Drie jaar geleden kregen we maximaal twee telefoontjes per dag, nu zijn dat er zo dertig.”

“Ik denk dat het nog niet zo erg is als in Parijs,” zegt Kimberly. “Het probleem in Amsterdam is dat veel huizen nog van hout zijn. Daardoor verspreidt de bedwants zich sneller dan door bijvoorbeeld betonnen huizen.”

Betere monitoring

Het is belangrijk dat de schaamte over bedwantsen verdwijnt en dat al het aangetroffen ongedierte wordt gemeld, volgens plaagdierexpert Meerburg van KAD. Begrijpelijkerwijs komen hotels er niet graag voor uit dat ze weleens last hebben van bedwantsen. “Maar dat is gevaarlijk. Als ze niet meteen ingrijpen verspreidt het dier zich veel sneller,” aldus Meerburg.

Wat kun je doen tegen bedwantsen?

- Zet in een hotel of Airbnb de koffer niet onder het bed, maar liever op een rekje of in het bad.

- Mocht je toch wakker worden met verdachte bultjes, schud dan alle kleding en schoenen goed uit voor vertrek en stop alles in een vuilniszak.

- Was de kleren thuis op 60 graden en stop ze in de droger. Of laat ze stomen. Een andere methode is de beestjes bevriezen. In dat geval leg je de kleren een week lang in de vriezer. Beide methoden overleven de bedwantsen en de eitjes niet.

- Behandel de koffer of rugzak met een stoomapparaat.

- Als je tweedehands kleding of spullen in huis haalt, controleer die dan eerst op bedwants. Haal nooit een tweedehands matras in huis.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden