Reportage

In OK-kleding de straat op: personeel OLVG protesteert

De protestmars van het ziekenhuispersoneel in Oost. Beeld ANP
De protestmars van het ziekenhuispersoneel in Oost.Beeld ANP

Het ziet er surrealistisch uit: in witte jas of OK-kleding, vaak met bijbehorend haarnetje en mondkapje wandelen honderden zorgmedewerkers van het OLVG door de stad. Ze demonstreren, net als de medewerkers van 82 andere ziekenhuizen in het land, voor een hoger loon en minder werkdruk.

Joy Leering

In veel ziekenhuizen wordt de hele dag een zondagsrooster gedraaid, maar bij het OLVG staken ze alleen tussen 12.30 en 14.30 uur. Personeel van locatie Oost loopt een rondje rond het Oosterpark en de medewerkers van locatie West vertrekken vanuit de Jan Tooropstraat.

Een van de actievoerders die zich heeft aangesloten bij de protestmars in Oost is gespecialiseerd verpleegkundige Iris van der Mark. Volgens haar moet er snel wat gebeuren: “Straks willen steeds minder mensen in dit vak werken omdat ze ergens anders meer kunnen verdienen. Zo wordt het een neerwaartse spiraal.”

Ook sympathisanten lopen mee. Een van hen is Lodewijk Asscher, fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid. “Als mijn kinderen kwalen hebben, gaan we altijd naar dit ziekenhuis. Ik vind het belangrijk om mee te lopen om mijn steun te betuigen en met de medewerkers te praten. Er lopen zo veel mensen van verschillende afdelingen mee. En zelfs de buschauffeurs toeteren hen toe op straat. Heel gaaf is dat.”

De stoet produceert veel geluid. De stakers laten zich horen met fluitjes en roepen: ‘actie, actie, actie’. Iemand houdt een protestbord met de tekst ‘iedereen is een held’ vast.

Ook verpleegkundige van de afdeling chirurgie Loes van Wees maakt zich zorgen. Tegelijk krijgt ze een gevoel van saamhorigheid. “Ik vind het zo mooi dat we steeds meer voor onszelf opkomen en we een steeds harder geluid laten horen. We krijgen vaak niet de waardering zoals in andere landen. Veel patiënten van mij zeggen vaak: “Loes, ik begrijp nu pas - nu ik in het ziekenhuis lig - wat je bedoelt. Nu zie ik pas hoeveel verantwoordelijkheden jullie hebben.” De werkdruk is hoog, maar het is ook een financieel probleem, zegt Van Wees. “Ik merk steeds vaker dat ik moeilijker rond kom aan het einde van de maand.”

Jeroen Elzinga werkt in de techniek van het OLVG en loopt mee uit solidariteit. “Als er in de techniek iets stuk is, kan je zeggen ‘oké binnen twee werken wordt het geregeld’. Maar de patiënt, die kan niet weglopen. Die heeft nú hulp nodig.”

Verpleegkundige Ilse Stuurop benadrukt dat er ontzettend hard gewerkt wordt in het ziekenhuis. “En er zijn veel meer taken bijgekomen. Daar mogen we ook naar beloond worden.”

Na de protestmars gaan de medewerkers van het OLVG weer aan het werk. Om dit protest mogelijk te maken hebben teams van het ziekenhuis de afgelopen weken 450 afspraken en 22 operaties verzet. Het BovenIJ draait de hele dag volgens een zondagsrooster. Het Amsterdam UMC werkt met een andere cao. Daar wordt niet gestaakt.

De ziekenhuismedewerkers willen een structurele loonsverhoging en een extra beloning als ze op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. Verder moet de eigen bijdrage voor de ziektekostenverzekering worden geschrapt en willen ze volgens de FNV meer inspraak hebben in hun eigen werkrooster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden