Amsterdam Bewaar

In hoger beroep 8 jaar geëist voor schietincident Nieuw-West

Het slachtoffer vluchtte na een mislukt schot een broodjeszaak in.
Het slachtoffer vluchtte na een mislukt schot een broodjeszaak in. © Google Streetview

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep acht jaar cel geëist tegen de Amsterdammer die in 2014 in Nieuw-West een 19-jarige man neerschoot.

Een 24-jarige medeverdachte hoorde vier jaar tegen zich eisen voor medeplichtigheid. Hij reed op 5 maart 2014 samen met de schutter op een scooter op de Johan Huizingalaan. De inmiddels 22-jarige Amsterdammer stapte daar af en schoot op het 19-jarige slachtoffer, waar hij even daarvoor ruzie zou mee hebben gehad.

Zijn wapen weigerde echter, waardoor het slachtoffer een broodjeszaak in kon vluchten. Daar wordt hij even later alsnog in zijn rug geraakt. Zijn letsel bleef relatief beperkt, maar volgens het OM is dat niet te danken aan de verdachte. "Evengoed had het slachtoffer dood kunnen zijn," stelt de advocaat-generaal. Bovendien ondervindt het slachtoffer nog steeds (lichamelijke) gevolgen aan het schietincident. 

Kinderen getuige
Het OM vindt een lange celstraf daarom op zijn plaats en spreekt van poging tot moord. "Hij is bewust op zoek gegaan naar het slachtoffer en heeft genoeg tijd gehad om zich te beraden op wat er gebeurde." Het gaat volgens het OM om 'een poging tot liquidatie lijkende aanslag op klaarlichte dag', waarvan in de broodjeszaak ook kinderen getuige waren. 

De rechtbank veroordeelde de schutter eerder tot zeven jaar cel, maar die ging daar tegen in beroep. De medeverdachte, die het OM aanrekent dat hij wist wat zijn vriend wilde gaan doen en geen moeite heeft gedaan hem tegen te houden, werd vrijgesproken. In zijn zaak ging het OM in hoger beroep.