Plus

In een stampvolle ‘bunker’ is het enorme liquidatieproces Eris begonnen

In een zwaarbeveiligde en bomvolle ‘bunker’ van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp is maandag het grote liquidatieproces Eris begonnen. Waar normaal in coronatijden maximaal 20 personen in een grote rechtszaal mochten, zitten nu 54 rechters, aanklagers, verdachten, advocaten en parketwachten in de zaal.Advocaat Inez Weski arriveert voor de eerste zittingsdag van het omvangrijke liquidatieproces Eris, in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.  Beeld ANP
Advocaat Inez Weski arriveert voor de eerste zittingsdag van het omvangrijke liquidatieproces Eris, in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.Beeld ANP

Op de publieke tribune achter kogelwerend glas zitten de journalisten, kantoorgenoten van advocaten in de zaal en, helemaal achterin, onder anderen hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels van het Openbaar Ministerie in Den Haag.

Van de 19 verdachten die op de openingsdag werden verwacht, zijn er twee niet komen opdagen. De ene wordt met ‘een bevel medebrenging’ alsnog opgehaald uit zijn cel. Van de tweede afwezige, Patrick S., ‘Peppie’, wil advocaat Yassine Bouchikhi alleen achter gesloten deuren toelichten waarom die ontbreekt in de verdachtenbanken.

Hele zware periode

Aan het begin van de openingsrede memoreerde een officier van justitie dat de nabestaanden van de slachtoffers ‘geconfronteerd zijn met het plotselinge verlies’ van hun dierbaren, ‘die op gruwelijke wijze om het leven zijn gebracht’. “Dat is een immens verlies. We beseffen dat de komende maanden voor de nabestaanden een heel zware periode zullen zijn.” Daarin zullen nare details over de moorden aan de orde komen, én ‘minder aangename kanten van hun dierbaren aan de orde zullen komen’.

Het Openbaar Ministerie toonde een videopresentatie met een overzicht van ‘een van de omvangrijkste liquidatieonderzoeken, die de naam Eris kreeg’. De presentatie begon met de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels op een parkeerplaats in Breukelen. Na die onderwereldmoord liep de gevluchte maar gearresteerde kroongetuige Tony de G. over naar justitie. Hij werd kroongetuige. Via Tony de G. kwamen stap voor stap ‘president’ Delano R. van motorbende Caloh Wagoh en het in Amsterdam zeer bekende onderwereldkopstuk Greg R. in beeld (geen familie van Delano R.). Gaandeweg kwamen vooral leden van Caloh Wagoh als moordverdachten in beeld, maar ook andere criminelen, soms met een lange staat van dienst.

‘Geld ligt klaar’

In een onderschept tekstbericht werd de doelstelling van de moordbende glashelder beschreven: “We verkopen niets aan vijanden, alleen de dood.”

In de onderschepte onderlinge tekstberichten werden ‘liquidaties en opdrachten’ volgens justitie op ‘onthutsende’ wijze besproken. In de berichten is volgens de aanklagers te lezen hoe Delano R., opdrachtgever Ridouan Taghi en Delano R.’s ‘handlangers’ Feno D. en Jermaine D. over moordopdrachten spreken. ‘Het is ontluisterend hoe makkelijk over leven en dood werd beschikt’.

In berichten wordt besproken dat moorden een makkie zijn. Hoe ‘broertje B. makkelijk te spotten moet zijn’. “Als je ze wilt doen, sir…, de pap (het geld) ligt klaar.” Liquidaties kosten vaak 70.000 euro, of 90.000 euro als de groep ook de ‘ijzers’ (vuurwapens) en ‘fietsen’ (gestolen auto’s) moest leveren. Een bericht over het beloofde bloedgeld: “70, broer. Die is ook heel makkelijk die zwervertje, een nietsnut.”

De doelwitten moeten er zonder uitzondering aan. “Allemaal de deur uit, die smerige kankerratten.” Na een geslaagde liquidatie werd die gevierd: “Hahahahaha, u maakt mij eindelijk blij.”

Op klaarlichte dag werden rivalen vermoord, soms midden op straat. In zeven maanden tijd zijn volgens justitie vijf mannen ‘in koelen bloede vermoord’.

In de middag wordt waarschijnlijk kroongetuige Tony de G. voor het eerst in het openbaar verhoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden