PlusNieuws

In Dubai opgepakte Nederlanders zijn cokebaronnen Edin G. (40) en Zohair B. (37)

De twee Nederlanders die vorige week in Dubai zijn gearresteerd tijdens een grote internationale actie, worden beschouwd als absolute kopstukken in de wereldwijde cocaïnehandel. Het gaat om de Nederlandse Bosniër Edin G. (40) en de Nederlandse Marokkaan Zohair B. (37), alias ‘Beertje’.

Wouter Laumans en Paul Vugts
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Edin G. is al decennia actief in de drugshandel en had in het verleden volgens de opsporingsdiensten nauwe banden met drugsbaronnen zoals de Nederlanders Ridouan Taghi en Richard R. (‘Rico de Chileen’).

Ook deed hij volgens ingewijden zaken met beruchte internationale wereldspelers op de drugsmarkt zoals Daniel Kinahan en Raffaele Imperiale – een Italiaanse drugscrimineel met banden met de camorra, die in het verleden een coffeeshop aan de Amsterdamse Raadhuisstraat uitbaatte.

In juli 2017 zag de Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA), volgens een document, dat G. net als Taghi acte de présence gaf op de extravagante bruiloft van ‘Danny’ Kinahan in het iconische Burj al Arab-complex in Dubai. Meerdere bronnen beschrijven G. als ‘een enorme vangst’ voor justitie.

Ontsleuteld berichtenverkeer

De nu gearresteerde mannen kwamen in beeld door ontsleuteld berichtenverkeer uit de in 2021 neergehaalde servers van Sky ECC.

G. zou grote partijen cocaïne hebben ingevoerd – waaronder 1800 kilo die in 2020 in de haven van Hamburg was ingevoerd met Nederland als eindbestemming. Bovendien zou hij betrokken zijn bij de invoer van bijna 8000 kilo grondstoffen voor de productie van amfetamine. Die grondstoffen kwamen via de haven van Antwerpen binnen, met een bedrijf in Nederland als eindbestemming. G. zou in de invoer een leidende rol hebben gehad.

Uit Skychats maken de opsporingsdiensten ook op dat hij de import van 739,5 kilo cocaïne vanuit Durban (Zuid-Afrika) naar Rotterdam voorbereidde.

Duizenden kilo’s cocaïne

Zohair B. (37) is een Nederlandse Marokkaan uit de regio Rotterdam die eveneens een geduchte reputatie geniet als spil in de cocaïnehandel. Tot 2018 had hij in Rotterdam een beheermaatschappij op zijn naam, maar sindsdien zou hij voornamelijk vanuit Dubai hebben geopereerd – waar topspelers in de wereldwijde drugshandel zich lang veilig waanden.

Hij wordt door het Openbaar Ministerie in Rotterdam vervolgd voor de invoer van duizenden kilo’s cocaïne in Nederland in 2020 en 2021, deelname aan een criminele organisatie, witwassen van grote hoeveelheden geld, ambtelijke corruptie en het bezit van vuurwapens.

Internationaal gesignaleerd

De cocaïne werd voornamelijk vanuit Zuid-Amerika de havens van Antwerpen en Rotterdam ingevoerd. B. zou die invoer hebben gecoördineerd. Hij stond sinds april 2022 internationaal gesignaleerd en werd gezocht door alle bij Interpol aangesloten landen.

De advocaten van de twee Nederlanders willen vooralsnog geen commentaar geven op hun arrestatie. Voor allebei zal Nederland uitlevering vragen aan de Verenigde Arabische Emiraten.

De aanhoudingen volgen op een groot door Europol geleid onderzoek waaraan de Landelijke Recherche en de Rotterdamse recherche voor Nederland deelnamen. Ook opsporingsdiensten uit Spanje, Frankrijk België, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten namen deel. Volgens ingewijden zijn ‘zeker vijftien’ grote spelers gearresteerd, waaronder ook geldwisselaars zoals ‘Saad de Paak’, een bekende Pakistaan in het criminele milieu.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden