PlusKan dat niet anders?

In dit desolate speeltoestel in het Beatrixpark wil je hooguit een joint opsteken

Een fontein die altijd droog staat, trappen met ‘luie’ treden of een bankje met de rug naar het plein – Het Parool gaat in deze serie op zoek naar dwaze of vreemde bouwingrepen in de stad. Kan dat niet anders? Vandaag, deel 11: een desolaat speeltoestel in het Beatrixpark.

Hans van der Beek
Het Beatrixpark. Het klimtoestel Carve is inmiddels een kladblok voor baldadigen.  Beeld Nina Schollaardt
Het Beatrixpark. Het klimtoestel Carve is inmiddels een kladblok voor baldadigen.Beeld Nina Schollaardt

Tja, wat is het eigenlijk? Een kunstwerk, een speeltoestel? Allebei? Het is in beide gevallen geen doorslaand succes.

Dit object, best verstopt tussen het struikgewas aan de zuidkant van het Beatrixpark, is in elk geval wit. Tenminste, dat was het ooit. Inmiddels is het een kladblok voor baldadigen die een teken van leven willen achterlaten. Een piemel, vunzige teksten, het 06-nummer van een meisje (met naam en toenaam), inclusief gore omschrijving.

Buitengewoon lelijk.

Ernaast ligt een waterbadje, dat leeg is, wat dan weer past bij de desolate toestand.

Mislukte krakeling

Het geval heeft de vorm van een mislukte krakeling en is gigantisch groot. Maar ook weer te glad om goed bovenop te klimmen. Aan het uiteinde hangt een schommel. Het begint er toch steeds meer op te lijken dat dit een speeltoestel is.

Een soort vliegtuigdeur leidt naar binnen. Die deur is kapot.

Binnen gaat de lelijke graffiti op de wanden lustig verder. Er hangt een enkele brakke klauterkabel. Er zijn ook wat tunnels en een glijbaan die te vies is om aan te raken.

In een holle ruimte liggen de restanten van een bijeenkomst. Blikjes, plastic bekers. Als geheim plekje om stiekem te chillen/blowen is dit inderdaad nog het meest geschikt. Hier laat je als ouders je jonge kind niet los zonder zwaar gemoed.

Potje goudverf eroverheen

“Ik verbaas me al jaren over dit gigantische apparaat,” zegt buurtbewoner Esther Zumpolle (67). “Kinderen weten niet wat ze ermee moeten. Het ligt er zielloos en lelijk bij.”

Zumpolle heeft wel een oplossing: verplaats het gevaarte naar het Amsterdamse Bos. Zumpolle: “Daar krijgt het ruimte en komt het tot zijn recht. Potje goudverf eroverheen en het bos is een mooi beeld rijker. Dit plekje in het mooie Beatrixpark verdient een helder klaterend fonteintje.”

Of elk andere attractie. Tijdens deze zonnige middag in de schoolvakantie is het gezellig druk bij het waterbad en de speeltuin iets verderop. Hier is het door God verlaten.

De gemeente: het pakte anders uit dan beoogd

Een woordvoerder van stadsdeel Zuid: “Het klimtoestel Carve is in 2016 gerealiseerd in het Beatrixpark en is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Er is een deel om in te klimmen, een voetbalmuur, schommel en een glijbaan. Rondom de speeltuin zijn zitplekken.Het ontwerp is tot stand gekomen in overleg met de buurt en ontworpen door architectenbureau Carve, maar een aantal jaren later zien we inderdaad dat het gebruik van het klimtoestel anders uitpakt dan beoogd. Dit kan gebeuren bij een vernieuwend en futuristisch ontwerp.”

“Onlangs is bij het pierenbadje in het Beatrixpark een nieuwe speelplek gecreëerd, die druk wordt bezocht door kinderen en ouders. We zullen de toekomst van het klimtoestel gaan onderzoeken. Een schoonmaakbeurt is inderdaad op zijn plaats.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden