In deze 5 buurten gaat Amsterdam preventief fouilleren

In vijf buurten door de hele stad schept burgemeester Halsema ruimte voor ‘gerichte wapencontroles’, beter bekend als preventief fouilleren. Na een jarenlange discussie moet deze proef uitwijzen wat de effecten zijn op de veiligheid in Amsterdam.

Ruben Koops
null Beeld ANP
Beeld ANP

De politie krijgt de bevoegdheid om passanten staande te houden en te fouilleren in Bijlmer-Centrum, de Burgwallen Nieuwe-Zijde, Geuzenveld, de Dapperbuurt en de Waterlandpleinbuurt in Noord. Dat staat in een brief van burgemeester Halsema aan de gemeenteraad.

In een periode van zes weken krijgt de politie vijf dagen per gebied om, na aanwijzing door een officier van justitie, mensen willekeurig staande te houden. De wapencontroles starten pas als de coronamaatregelen worden afgeschaald.

Deze buurten zijn volgens Halsema geselecteerd op basis van objectieve criteria, zoals gevoelens van onveiligheid, verhoogd wapenbezit en de kans om er slachtoffer te worden van geweld.

Kinderen tot en met 12 jaar, gezinnen en 65-plussers worden niet gefouilleerd. Halsema belooft dat er zonder aanziens des persoons wordt gefouilleerd, zodat mensen van kleur geen grotere kans lopen om staande gehouden te worden. Mechanismen om te voorkomen dat agenten dit toch doen, staan niet beschreven in Halsema’s raadsbrief.

Het discriminerende effect van preventief fouilleren, dat in talloze onderzoeken is vastgesteld, is een belangrijke reden dat mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty en Controle Alt Delete fel tegenstander zijn van het middel.

Toename steekincidenten

In het coalitieakkoord van GroenLinks, D66, PvdA en SP is opgenomen dat preventief fouilleren niet zal worden toegestaan in Amsterdam. Maar na lang wikken en wegen, een toename van het aantal steekincidenten onder jongeren en onder aanhoudende druk van rechtse partijen heeft burgemeester Halsema een experiment toegezegd. Ze temperde wel de verwachtingen, volgens haar zijn de wapencontroles geen ‘wondermiddel’ waardoor het ineens veiliger wordt op straat.

‘De driehoek (burgemeester, politie en OM, red.) hoopt met deze brief tegemoet te zijn gekomen aan uw wensen ten aanzien van de proef en uw zorgen daarover zo veel mogelijk te hebben weggenomen,’ schrijft Halsema.

De politie maakt er wel graag gebruik van. Volgens politiechef Frank Paauw, die de discussie in het voorjaar van 2019 aanzwengelde, zorgt het ervoor dat wapengevaarlijke personen wel twee keer nadenken voordat ze met een mes de deur uit gaan.

Raadsleden worden uitgenodigd om als waarnemer aanwezig te zijn bij wapencontroles.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden