Amsterdam Bewaar

In De Wittenberg mag toch shortstay komen

Steigers bij De Wittenberg in januari vorig jaar.
Steigers bij De Wittenberg in januari vorig jaar. © Eva Plevier

Voormalig verpleeghuis De Wittenberg mag toch verbouwd worden tot peperdure shortstay-instelling. De Raad van State heeft dat woensdag bepaald.

De Evangelisch-Luthers Diaconie Oude Mannen- en Vrouwenhuis, eigenaar van de Wittenberg en kortweg OMVH was in beroep gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank van juli vorig jaar.

Die oordeelde dat het weigeren van een onttrekkingsvergunning door het algemeen bestuur van stadsdeel Centrum aan OMVH terecht was. De Raad van State besloot woensdag het tegenovergestelde.

Volgens het stadsdeel is een riant deel van het voormalig tehuis aan de Nieuwe Keizersgracht en de Kerkstraat gebruikt als woonruimte en zou zo'n onttrekkingsvergunning dus nodig zijn om het pand een andere bestemming te geven. Ook nadat de exploitant van het verpleeghuis was vertrokken moesten er wat het stadsdeel betreft gewoon woningen in De Wittenberg komen.

Gordijn
De Raad van State oordeelt nu dat er in De Wittenberg geen sprake was van woonruimte, omdat een met een gordijn afgeschermd bed daar niet door voor kan. Op de tweede en derde verdieping van het hoofdgebouw waren twee- en vierpersoonskamers. De bedden daar konden weliswaar met een gordijntje afgeschermd worden, maar van een besloten ruimte was daardoor geen sprake.

Het door Centrum aangevoerde argument dat er antikraak gewoond is in het pand en De Wittenberg daarom woonruimte is, kan wat de Raad betreft ook van tafel. "Antikraakverblijf is tijdelijk en slechts bedoeld om een periode te overbruggen." Ook de eerste verdieping van De Wittenberg was dus geen woonruimte.

De proces- en griffiekosten van het beroep zijn door de Raad van State verhaald op stadsdeel Centrum. De bouwwerkzaamheden aan de appartementen is tussen de uitspraak van de rechter vorig jaar en die van de Raad van State nu altijd doorgegaan.