PlusReportage

In de RAI staat toch alles gereed voor 1175 bezoekers

Angstig leeg zijn de hallen en congreszalen van RAI Amsterdam. Sinds maart is er geen evenement meer geweest. Toch staan in Hal 12 de stoelen, lampen en videoschermen klaar voor actie zodra het mag.

Herman Stil
RAI Amsterdam verlaagt de drempel voor organisatoren en opdrachtgevers om weer evenementen te gaan organiseren tot wel 1175 bezoekers. Beeld Jean-Pierre Jans
RAI Amsterdam verlaagt de drempel voor organisatoren en opdrachtgevers om weer evenementen te gaan organiseren tot wel 1175 bezoekers.Beeld Jean-Pierre Jans

The Stage is Yours’ dondert het op orkaankracht. Spots trekken lijnen van licht over de vloer en het plafond. Op videoschermen flitsen kordate slogans voorbij. Maar als de ouverture is verstomd, overheerst de stilte in Hal 12 van de RAI. 1175 stoeltjes, keurig in het 1,5 metergelid, staan klaar voor een open doekje dat niet komt, nog niet komt.

Botenbeurs Hiswa was in maart in volle gang toen de coronalockdown toesloeg. Sindsdien is het stil op het Europaplein. Alleen de GGD-teststraat draait overuren. De RAI wil dat veranderen. Alsof er elk moment een congres kan losbarsten is de voormalige Randstadhal ingericht als een goed geoutilleerde coronaproof zaal voor allerhande bijeenkomsten. “We willen het risico nemen en laten zien dat een grote bijeenkomst veilig is te organiseren,” zegt operationeel topman Maurits van der Sluis.

James Bond

RAI Amsterdam wil organisatoren en opdrachtgevers tonen dat de organisatie, na afloop van de aangescherpte coronamaatregelen die nu worden doorgevoerd, klaar staat voor bijeenkomsten. “Dit staat er en het blijft er staan, we hebben toch ruimte zat. Wij gaan ondanks de coronamaatregelen gewoon door. Die zullen wel impact hebben op de animo. Niemand durft nu op eigen initiatief iets te organiseren.”

RAI Amsterdam praat volgens Van der Sluis met zeker tachtig partijen over bijeenkomsten in najaar en winter, vooral voor bedrijven die personeel en klanten in het echt willen ontmoeten. “Maar we praten ook over de première van de nieuwe James Bond, Ajax overweegt met z’n Champions League-gasten hier te komen kijken, omdat het in de Arena niet mag. Er zijn enkele hogescholen en universiteiten die interesse hebben. En we gaan toch kijken of we in een van de hallen een overdekt horecaterras kunnen bieden.”

Ook sport is in beeld: een padelbaan, een mengvorm van squash en tennis. “Met Talpa denken we aan een knikkerbaan. Alleen de reguliere business is er niet. Het belangrijkst is dat we die beurzen en congressen weer krijgen.”

Christiaan Bollen van het Amsterdamse Experience Conductor, dat voor bedrijven zakelijke evenementen organiseert, komt daarom een kijkje nemen. “De behoefte aan bijeenkomsten is er gewoon. Maar bedrijven zijn angstig voor de publieke gevolgen van grote evenementen. Die willen niet het risico lopen op een uitbraak bij hun congres of een onhandig fotootje van mensen die te dicht bij elkaar staan. Consultants als wij zijn een belangrijke schakel om mensen toch over te halen. Deze opzet helpt.”

Dat is precies de bedoeling, zegt Olivier Monod de Froideville van Unlimited Productions, het techniekbedrijf dat de Randstadhal heeft ingericht. “Zodat er één schaap over de dam wordt getrokken en de rest vanzelf komt. Als je dit voor één keer neerzet, is het niet te betalen. Het staat er voor maanden en iedereen kan er gebruik van maken.”

Tafel 13

De congresbranche wacht het resultaat van RAI’s proeftuin af. Zoals het Amsterdamse Models at work, dat hosts en hostesses voor bijeenkomsten levert. “Coronaevenementen bieden ons een kans,” zegt eigenaar Gezina Vrielink, “omdat er meer hosts en hostesses nodig zijn om mensen hun plek te wijzen. Dus we hopen dat dit lukt. Onze freelancers zitten zonder werk, ze willen zo graag. Op de enkele evenementen die er zijn, wordt bizar veel gereageerd.”

Een hal verder heeft de RAI een horecaplein ingericht. Compleet met afhaalbalie – voorverpakte lunches in een tasje – en streng aangegeven groepsruimten. “Van parkeren tot de bijeenkomst is alles gereguleerd, inclusief timeslots,” zegt Van der Sluis. “Bezoekers worden per groep afgeroepen voor de lunch, je wordt keurig naar een tafeltje gebracht.” Ze zijn genummerd, maar tafeltje 13 is er niet bij.

Het noodcongres is een brug naar beter tijden. “We verwachten dat pas volgend voorjaar de echte business terugkomt. Maar dat dachten we twee maanden geleden ook voor september.”

Personeel te leen

Zodra het zo ver is, moet de RAI personeel kunnen inzetten. Er werken sinds de reorganisatie waarbij 30 procent van de banen is verdwenen nog altijd bijna 300 mensen. Om dat personeel aan het werk te houden, wil de RAI technici, koks en cateringmedewerkers tijdelijk uitlenen aan instanties die hard op zoek zijn naar mensen. “Of dat nu in de zorg is of ergens anders waar nu vraag is,” zegt Maurits van der Sluis.

De organisatie wordt ook financieel zwaar getroffen door de coronacrisis. “We verwachtten 170 miljoen euro omzet te maken,” zegt de operationeel directeur, “we halen dit jaar 30 tot 40 miljoen. We hebben direct naar de kosten gekeken en extra leningen afgesloten, maar we moeten 20 miljoen euro bezuinigen en personeelskosten wegen dan zwaar. Tot volgende zomer hebben we met die ingrepen de kaspositie op orde gekregen zodat we in 2021 quitte kunnen draaien. Maar alleen als het weer gaat draaien.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden