PlusReportage

In de kleinste club van Nederland is echt iedereen welkom

Nu een groot deel van de clubs weer open is kan samen dansen weer, maar niet voor alle Amsterdammers. De afstand tot de dansvloer kan kleiner, laten jongeren maandag al dansend zien met de Kleinste Clubtour op de Dam en het Marie Heinekenplein.

Music Moves werft op het Marie Heinekenplein jongeren die evenementen willen organiseren voor mensen met 'een afstand tot de dansvloer'. Beeld Nina Schollaardt
Music Moves werft op het Marie Heinekenplein jongeren die evenementen willen organiseren voor mensen met 'een afstand tot de dansvloer'.Beeld Nina Schollaardt

Een oudere vrouw met een hondje kijkt wat bedremmeld om zich heen op een vrij rustig Marie Heinekenplein. Achter haar op het grasveld staat een zwarte partytent met grote boxen, discolichten en een rode loper. Een groep jonge mensen danst voor de ingang. De ‘kleinste club’ van Nederland is neergezet door Music Moves.

Afstand tot de dansvloer

Music Moves helpt jongeren tot 27 jaar om sociale evenementen te organiseren voor mensen die normaal gesproken niet zo snel uitgaan. Zo kunnen daklozen, gehandicapten en ouderen ook een avond meedoen. Vera Donkers (25): “We organiseren deze ‘Kleinste Clubtour’ hier in Amsterdam zodat mensen er even bij stilstaan dat het voor sommigen niet vanzelfsprekend is om naar een club te gaan, ook al zijn ze weer open.” Met trainingen in evenementenorganisatie en sociaal ondernemerschap leren jongeren in een maand hoe ze deze doelgroepen toch op de dansvloer kunnen krijgen.

Donkers: “In 2019 organiseerden we onder andere een technorave voor doven en slechthorenden, salsa dansen met ouderen en dj-workshops voor nieuwe Nederlanders.”

In de opmaat naar festival ADE op 14 en 15 oktober is het doel honderd jongeren te trainen die samen een stuk of 25 evenementen gaan organiseren. Het initiatief is onderdeel van 10.000 Hours, een vrijwilligersprogramma dat al jaren nieuwkomers en andere mensen met een ‘afstand tot de dansvloer’ betrekt bij grote dancefestivals als Mysteryland en Welcome to the Future. 3a681dc

Maatschappelijk bewust op ADE

Op het Marie Heinekenplein hopen de jongeren potentiële vrijwilligers te vinden. Jeske Eekelaar (29) deelt flyers uit bij de tent. “We stonden net op de Dam, daar waren jongeren die meteen mee wilden doen.” Eekelaar regelt de programmering en onderhoudt contact met de Hogeschool van Amsterdam en de vrijwilligerscentrale, die de trainingen mee verzorgen. Het project is onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd, een vrijwillig trainingstraject waarbij jongeren vaardigheden leren en tegelijkertijd anderen helpen.

In de tent naast de draaitafel van dj Aris van Ham staat kandidaat-vrijwilliger Peter (25) rustig heen en weer te schommelen op een diepe bas. “Dit spreekt mij aan omdat ik graag meer ervaring wil opdoen in het organiseren van events. Ik studeer voor eventmanager. Bij Music Moves heb je meteen de kans om op ADE te staan, dat is niet niks.”

Voorbijganger Andrès Gonzalez (39) begint na een lichte aarzeling wild mee te dansen. “Als ik nog 27 was geweest, zou ik hieraan meedoen. Prachtig dat nu weer alles open is en je op straat kunt dansen. Dat je er ook nog mensen mee kunt helpen is natuurlijk mooi meegenomen. In Colombia, waar ik vandaan kom, had dit nooit gekund. Dat is echt geweldig aan Nederland.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden