ten slotte

'In de jaren '70 was Appy Legius een revolutionair'

Begin april overleed op 85-jarige leeftijd Appy Legius. Hij genoot bekendheid als horeca-ondernemer en dj.  In 2012 draaide hij als 'oudste dj van Europa' op Koninginnedag voor homocafé De Engel.

Jop van Kempen
Appy Legius Beeld Jan van Breda
Appy LegiusBeeld Jan van Breda

"Voor het Venlo van de jaren '70 was Appy Legius revolutionair," zegt 50PLUS-politicus en voormalig hoofdredacteur van de Gaykrant Henk Krol. Krol (69) bracht zijn middelbare schooltijd door in de katholieke Limburgse stad, waar Legius en zijn toenmalige partner Henk Lut een aantal nachtclubs hadden. Een van die clubs, Le Pierrot, was een homocafé. Dat was een noviteit in het toen nog katholieke zuiden. Volgens Venlonaren die er nooit kwamen, stond er een naakte man achter de bar.

Krol zakte er één keer door met Legius. Het viel hem op dat de flamboyante verschijning in het Venlose straatbeeld -witte Chevrolet, zwarte bontjas met knalrode voering, strakke broek, hoge laarzen en twee Afghaanse windhonden- in het echt tamelijk introvert was.

Dat erkende hij zelf ook. "Ik was in die tijd nog best bleu," zei Legius in 2012 in Het Parool. "Als ik een taxi moest bellen, kreeg ik een rood hoofd."

Marine
Voordat Legius vanuit zijn geboorteplaats Oirschot was neergestreken in Venlo, had hij in Amsterdam gewoond. Hij werkte er in de horeca. Ook was Legius in dienst geweest bij de marine, waar hij zijn coming-out beleefde. Later werkte hij als steward op de Holland-Amerikalijn.

Behalve als horeca-ondernemer in Venlo en Tegelen genoot Legius ook enige bekendheid als dj. Hij begon met plaatjes draaien in zijn eigen nachtclubs. Via een Duitse fan belandde hij in Benidorm, waar hij als presentator en dj in een chique club werkte. Ook kreeg hij er
een radioshow voor Hollandse expats.

Later werkte Legius in Stavanger (Noorwegen). Hij maakte er uitzendingen voor Nederlandse werknemers van Shell, die op de booreilanden vertoefden.

Plaatjes
Op pensioengerechtigde leeftijd keerde Legius terug naar Amsterdam. Hij zou bedrijfsleider worden van een homocafé, maar dat liep spaak. Wel bleef hij plaatjes draaien. Niet alleen in Venlo, waar hij nog enige reputatie genoot, maar ook op feesten en partijen. In 2012 draaide hij als 'oudste dj van Europa' op Koninginnedag voor homocafé De Engel. Legius was destijds 79.

Zijn hoge leeftijd was een voordeel bij het bespelen van de feestende menigte, weet hij. "Bij een jonge jongen had men over de muziek gedacht: wel leuk. Maar op mijn leeftijd heeft iets extra's. Ik had hun opa kunnen zijn."

Begin deze maand overleed Legius. Hij werd 85 jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden