In Amsterdam leek het alsof het een gewone Koningsdag was

Veel mensen in Amsterdam zochten dinsdag de buitenlucht op om Koningsdag te vieren. Er waren grote groepen mensen op straat en in de parken. De gemeente heeft op sommige plekken ingegrepen.

Het Parool
Vele honderden feestvierders in het Vondelpark. Beeld Susanne Stange
Vele honderden feestvierders in het Vondelpark.Beeld Susanne Stange

Een deel van het Vondelpark werd in de middag door de ME ontruimd omdat daar vele honderden mensen feestvierden. Ook op veel andere plaatsen was het erg druk. Op sommige bruggen bij de Prinsengracht was er bijna geen doorkomen aan. Veel mensen leken feest te vieren alsof het een gewone Koningsdag was. Ook op het water was het aardig druk met bootjes.

Om 13.30 uur riep de gemeente mensen al op niet meer naar Amsterdam te komen. ‘Kom hier niet naartoe!’ was de boodschap op Twitter. De drukte in de stad werd niet minder. Veel mensen liepen uitgedost met oranje kleding en pruiken door de straten. Velen hadden plastic tassen met drankjes bij zich of liepen met blikken bier of flessen prosecco in de hand. Ook lachgasballonnen ontbraken niet.

Afstand houden onmogelijk

Met name op zonnige plekken stonden grote groepen bij elkaar, zoals langs de grachten. Anderhalve meter afstand houden was daar niet mogelijk. De gemeente waarschuwde via Twitter al dat het in die omgeving te druk was en verzocht mensen niet meer richting onder meer de Jordaan te komen. Om 15.00 uur werd het Sarphatipark in het zuiden van de stad afgesloten, twee uur later gebeurde dit met het Oosterpark. In het Westerpark mochten geen nieuwe bezoekers meer naar binnen, alleen nog eruit.

‘Zoek een rustige plek in je eigen buurt en houd je aan de coronamaatregelen,’ aldus de gemeente op Twitter. Voor de deur van café de Blaffende Vis was het net zo druk als op een ‘normale’ Koningsdag. Rond kwart over acht trad de ME aan in de Westerstraat om honderden aanwezigen weg te sturen. Er waren vechtpartijen uitgebroken en de coronaregels werden overtreden.

Ook waren er mensen agressief tegen handhavers, zegt een woordvoerster van burgemeester Femke Halsema. De burgemeester vroeg iedereen naar huis te gaan en de stad netjes achter te laten.

Alcoholstop

Burgemeester Halsema riep ondernemers op om eerder te stoppen met het verkopen van alcohol, namelijk om 19.00 uur in plaats van het wettelijk toegestane 20.00 uur. Ook schreef ze dat vanaf 20.00 uur extra scherp op alcoholverkoop gelet ging worden.

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zei dat ze bezorgd heeft gezien hoe druk het in sommige steden en parken was dinsdag. Bij het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1 noemde ze de grote bijeenkomsten ‘zorgelijk’ met het oog op het coronavirus.

Arrestaties

Nog voor het eindigen van de avondklok was de rust in de stad wedergekeerd. De gemeente meldt dat de politie en ME rond 21.30 nog festiviteiten hebben beëindigd, onder meer op het Leidseplein, de Bloemgracht, de Reguliersdwarsstraat en de Wolvenstraat. In totaal zijn vijftig mensen opgepakt. Bij ontruimingen in de Westerstraat raakten drie agenten lichtgewond.

Het Vondelpark is dinsdagmiddag ontruimd. Beeld Nina Schollaardt
Het Vondelpark is dinsdagmiddag ontruimd.Beeld Nina Schollaardt

Vorig jaar gaven Nederlanders massaal gehoor aan de oproep om Koningsdag vooral thuis te vieren, maar dat leek dit jaar anders. Het Veiligheidsberaad maakte dinsdagavond bekend dat burgemeesters en veiligheidsregio’s verwachten dat het in de avond rustiger zal worden vanwege de avondklok.

Tijdens Koningsnacht, de nacht van maandag op dinsdag, heeft de politie in de stad verschillende grote en kleinere feesten beëindigd. De meeste feesten zijn beëindigd nadat de politie een melding van geluidsoverlast kreeg.

Ook andere gemeenten grijpen in

Niet alleen in Amsterdam werden mensen opgeroepen drukke plekken te vermijden. Veel andere steden weerden mensen uit drukke parken. In Utrecht en Haarlem werden mensen opgeroepen niet meer naar de stad te komen. Het Wilhelminapark in Utrecht en het Valkenbergpark in Breda werden ontruimd.

Onder meer Leeuwarden, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Apeldoorn en Deventer vroegen mensen om Koningsdag op een rustige locatie te vieren en weg te blijven uit de drukke parken.

Ook in Arnhem riep de gemeente mensen op weg te blijven van de Markt in het centrum, maar dat had vooral te maken met het feit dat het maximale aantal deelnemers aan een demonstratie daar is bereikt. Daarnaast was het in onder meer Maastricht, Breda en Tilburg erg druk op sommige plekken.

De supermarkten in Haarlem verkochten dinsdag vanaf ongeveer 18.00 uur geen alcohol meer op verzoek van de gemeente. De gemeente Haarlem wilde zo de drukte in het centrum tegengaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden