Plus

In Amstelveen wordt Intertoys zondag bewaakt

Scheldpartijen, geschreeuw en een fluim op een medewerker. Klanten sloegen zaterdag door bij een aantal speelgoedwinkels van Intertoys, omdat ze vanwege een storing hun cadeaubonnen niet konden verzilveren. In Amstelveen ging het filiaal zondag open met extra bewaking.

Filiaalhouder Hans de Groot was zondag weer aan het werk in zijn speelgoedwinkel in Amstelveen. Beeld anp
Filiaalhouder Hans de Groot was zondag weer aan het werk in zijn speelgoedwinkel in Amstelveen.Beeld anp

Filiaalhouder Hans de Groot (70 jaar, 47 jaar ervaring in de speelgoedbranche) had wel verwacht dat het in het weekend druk zou worden. Intertoys heeft faillissement aangevraagd, en vrijdag werd bekend dat mensen nog één weekend de kans krijgen om hun cadeaubonnen te verzilveren. Er waren nog tienduizenden kaarten in omloop, met een gezamenljke waarde van één miljoen euro. Dat zal wel druk worden, dacht De Groot. Vijf man sterk had hij zaterdag ingeroosterd.

"Om 10:00 uur ging de winkel open. Het systeem begon al moeizaam, maar al snel was het hopeloos," zegt De Groot, die een dag later, nauwelijks bekomen, gewoon weer achter de kassa staat. "Er stond een enorme rij, maar wij kregen de bonnen niet verwerkt. Het escaleerde razendsnel. Eerst kwam er geschreeuw uit de rij. 'Dit is opzet', riep iemand. Daarna begon het gescheld. 'Teringhoer'. Ja hoor het gaat dan meteen van dik-hout-zaagt-men-planken."

'Pure diefstal'
Hij wendt zich tot een klant die meeluistert. "Ik laat mijn personeel toch niet beschimpen!" De Groot gaat verder: "Een ander riep: kankerlijer. Moet je net mij hebben. Mijn vrouw is daaraan overleden. Ik ging nog net niet door het lint. Eentje spuugde naar een medewerker. En weer een ander wilde me te lijf gaan, maar kon met moeite worden tegengehouden." Er waren klanten die zo met speelgoed de winkel uitliepen. "Pure diefstal." En weer een andere klant kwakte zo de cadeaukaart achter de kassa.

En dat allemaal in drie kwartier. Toen De Groot om 10:45 uur de rolluiken liet zakken, begonnen klanten daar tegenaan te schoppen. "Ik sta er versteld van dat we zo laag gezonken zijn in Nederland. Dat in een speelgoedwinkel, waar kinderen bij staan, dit soort dingen gebeuren." Een collega van hem noemde het 'de zwartste dag in de Intertoyshistorie'. Daar sluit hij zich bij aan. Dubbel zwart, het faillissement gestapeld op dit wangedrag.

Niet alleen in Amstelveen liep het uit de hand. In Wezep werden medewerkers uitgescholden en in Zwolle werden ze daarbovenop ook nog met speelgoed bekogeld.

Handhaver
Dat een paar waardebonnen zoveel lelijks kunnen losmaken, had De Groot ook nooit kunnen vermoeden. Zondag komt het tegengeluid. Dat begon met een bezoek van wethouder Herbert Raat van Amstelveen, die De Groot behalve een hart onder de riem ook een handhaver kwam brengen. "Ik kreeg het er te kwaad van," zegt De Groot. Hij had zelf ook al bewaking ingehuurd.

Hij krijgt zondag ook veel steun van de klanten in de rij. Ze staan met Star Wars lego in de handen, met een computergame of een gouden zwaard. Vaste klant Cees Volkers (60) komt niks halen, maar iets brengen: steun. "Dat die mensen hun fatsoen niet kunnen houden. Jullie kunnen er toch ook niks aan doen dat het systeem het begeeft."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden