PlusReportage
In acht talen roept de ‘Social Distance Bus’ Amsterdammers op afstand te houden
In acht talen roeptoetert de ‘Social Distance Bus’ waarschuwingen over het coronavirus door de wijk. Dinsdag begon het busje te rijden in Zuidoost. ‘Corona discrimineert niet.’
De mogelijkheid dat ze een boete van 400 euro krijgen, daar kijken de mannen die rondhangen bij winkelcentrum Ganzenpoort toch wel van op. De sanctie voor wie onvoldoende afstand houdt of andere voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus in de wind slaat, was hier op deze zonnige parkeerplaats in Zuidoost nog niet helemaal doorgedrongen. “Zoveel?!”
Het besef dat ze anderhalve meter afstand moeten houden is duidelijk al wel gekomen. De mannen staan bepaald niet meer schouder aan schouder. De discussies zijn verhit als altijd, maar nu met minstens een meter tussenruimte. Onderweg naar de supermarkt dragen heel wat Bijlmerbewoners mondkapjes.
Vanuit een busje prenten de jongerenwerkers Patricia Winklaar en Lisette Koomen het ze nog eens in. Uit de luidspreker op het dak van de zogeheten Social Distance Bus schallen waarschuwingen dat ze zoveel mogelijk binnen moeten blijven en dat iedereen het virus kan krijgen (“Corona discrimineert niet.”). En dat ook nog in het Spaans, Engels, Papiaments, Somalisch, Arabisch en Turks. In de Ghanese taal Twi eindigt de boodschap met een ferm ‘amen’.
Bij Ganzenpoort hoort de uit Ghana afkomstige John Apj (58) de boodschap dus ook in zijn moedertaal voorbijkomen. Het helpt, denkt hij. Niet omdat hij geen Nederlandse tv-programma’s kijkt. Die kijkt hij wel. “Maar daar gebruiken ze vaak moeilijke woorden. Op deze manier begrijpen alle mensen het.”
Mond-tot-mond-reclame
Het is een boodschap die je niet vaak genoeg kunt brengen, zo verklaart stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing de komst van het busje. “Niet iedereen wordt via radio, tv en sociale media even goed bereikt. Via het gesproken woord en mond-tot-mond-reclame resoneert de boodschap. Ze gaan het er onderling over hebben.”
In Zuidoost is de uiteenlopende herkomst van de bevolking dan natuurlijk altijd iets om rekening mee te houden. Vandaar de vele talen die klinken vanuit de Social Distance Bus. Tegelijk kan ook Jadnanansing zich nauwelijks nog voorstellen dat de ernst van de situatie aan iemand voorbijgegaan is. Het is een pandemie immers en die beheerst overal het nieuws. Het busje is ook niet alleen voor Zuidoost. Na woensdag komen andere delen van de stad aan de beurt.
Het is een ‘reminder’ zegt ook Winklaar, die zelfs even het idee kreeg dat de mannen bij Ganzenpoort een stapje verder uit elkaar gingen staan toen het busje voorbij kwam. Ze bedoelt maar: het moet de overheid wel menens zijn als die helemaal de moeite neemt om een busje met luidspreker te sturen.
Veel bekijks
Hoeveel schrik het coronavirus sommige mensen aanjaagt blijkt ook wel als Winklaar voor buurthuis De Bonte Kraai wordt aangeschoten. Een man die een gespannen indruk maakt en angstvallig afstand houdt, wijst naar het mondkapje van de jongerenwerker. Kan hij er bij de bus eentje krijgen? Als het antwoord ‘nee’ is, maakt hij zich meteen weer uit de voeten.
De opvallende auto, die doet denken aan het busje van The A-team, trekt hoe dan ook veel bekijks. Bij winkelcentrum De Kameleon halen veel voorbijgangers hun telefoon tevoorschijn om een filmpje te maken, de bewoners van de flats hangen over het balkon. Maar even later komt van boven dan toch het verzoek om weer verder te rijden, met die lawaaimaker op het dak.