Plus

Immuniteit ligt onder jongeren drie keer zo hoog

Immuniteit tegen het coronavirus ligt onder jonge Amsterdammers (18-30 jaar) ongeveer drie keer hoger dan onder Amsterdamse zestigplussers. Dat toont onderzoek van bloedbank Sanquin onder bloeddonoren.

Jop van Kempen
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

“Het was te verwachten dat we bij jongeren vaker antistoffen zouden aantreffen dan bij ouderen,” zegt viroloog Hans Zaaijer (Sanquin, Amsterdam UMC). “Het is te herleiden uit de besmettingscijfers van de GGD. Daarnaast hebben jongeren vaak meer contacten en zijn ze minder bang om geïnfecteerd te raken, omdat besmetting zelden leidt tot ernstige ziekte.”

Ongeveer 1 op de 4 Amsterdammers (23 procent) in de leeftijd van 18-30 jaar heeft antistoffen. Onder Amsterdamse zestigplussers is dat zo’n 1 op de 10 (8 procent). Gemiddeld heeft zo’n 1 op de 7 Amsterdammers antistoffen (15 procent).

De cijfers van Sanquin zijn afgenomen onder bloeddonoren. Dat geeft een indicatie van de immuniteit van de Amsterdamse bevolking, maar is niet 1-op-1 over te nemen. “In werkelijkheid ligt dat percentage bij jongeren en ouderen waarschijnlijk iets hoger,” zegt Zaaijer. “Bloeddonoren zijn mogelijk gedisciplineerder zijn dan de gemiddelde mens. Ook vinden ze de gezondheid van zichzelf en anderen belangrijk, waardoor ze de coronaregels misschien beter naleven.”

Brabant en Limburg

Jongeren in zwaarder door corona getroffen regio’s als Brabant en Limburg hebben nog iets vaker antistoffen dan in Amsterdam: 27 procent. Opvallend is dat ook 1 op de 5 jongeren (21 procent) in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel immuun zijn. Op grond van cijfers over de oversterfte door de pandemie in 2020 heeft het coronavirus minder gecirculeerd in het noordoosten van Nederland. Zo was de oversterfte in Groningen ‘slechts’ 0,4 procent. In Friesland bedroeg die 1 procent. In Brabant (15 procent), Limburg (13) en Amsterdam (6) lag dat hoger.

“Dat de immuniteit onder jongeren in Brabant, Amsterdam en Groningen minder verschilt dan de oversterfte, komt waarschijnlijk omdat jongvolwassenen nu overal hetzelfde gedrag vertonen,” aldus Zaaijer. Dat gedrag lijkt meer op het gedrag dan volgens de maatregelen goed is. “Het kleine verschil tussen de regio’s noord, midden en zuid komt nog steeds door het verschil in de eerste golf, maar jongeren in het noorden hebben waarschijnlijk een beetje een inhaalslag gemaakt.”

antistoffen Beeld Sanquin
antistoffenBeeld Sanquin
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden