Imam Elforkani: bestuur Cornelius Haga moet vertrekken

Yassin Elforkani, imam van de Blauwe Moskee, heeft de vrijdagpreek aangegrepen voor een oproep aan het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum om op te stappen. Ook was hij kritisch op het optreden van de overheid.

Yassin Elforkani, imam van de Blauwe Moskee Beeld ANP
Yassin Elforkani, imam van de Blauwe MoskeeBeeld ANP

In een toelichting zegt Elforkani lang te hebben geaarzeld om in te gaan op de ophef rond de islamitische school. “Toen ik dit voorjaar naar aanleiding van het AIVD-ambtsbericht al pleitte voor vertrek van het bestuur, heb ik veel negatieve reacties gekregen. Het kwam mijn veiligheid niet ten goede. Ik krijg er veel gedoe mee. Maar ik vind dat het gezegd moet worden.”

Elforkani wijt de spanningen rond de school aan een ‘drang tot confrontatie’. “Er is een lust tot strijd in de samenleving. Bij moslims, niet-moslims, de overheid. Als er iets opgebouwd moet worden zie je maar een enkeling. Bij strijd verdringen mensen elkaar. In de overheidsinstellingen zitten ook mensen die niets met islamitisch onderwijs te maken willen hebben. Daar zijn lobbyisten die alles wat met orthodoxie te maken heeft, afwijzen. Terwijl er in Nederland ruimte moet zijn voor een islamitisch-orthodoxe school.”

De imam zegt veel ouders van leerlingen van de school te hebben gesproken. “Die zeggen: wij willen geen strijd, maar een oplossing. Een pragmatische oplossing is dat het bestuur vertrekt. Niet omdat het niet goed zou zijn, ik ken die jongens niet, maar omdat hun vertrek ruimte geeft voor het voortzetten van de school. Ga je de school veiligstellen of ga je de strijd aan, met de kans dat je alles verliest? Wat ik zo raar vind is dat er niemand in die groep is die zegt: dit is een doodlopende weg.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden