Imam Blauwe Moskee staakt vrijdagpreken vanwege bedreigingen

Vanwege een groot aantal bedreigingen ziet imam Yassin Elforkani voorlopig af van het houden van de vrijdagpreek in de Blauwe Moskee in Nieuw-West.

Bas Soetenhorst
Imam Yassin Elforkani in de Moskee.  Beeld Marc Driessen
Imam Yassin Elforkani in de Moskee.Beeld Marc Driessen

Hij zegt vele doodsbedreigingen te krijgen sinds zijn oproep vorige week om het beledigen van de profeet Mohammed strafbaar te stellen. De politie onderzoekt de bedreigingen, meldt burgemeester Femke Halsema.

Dit weekend zal Elforkani aangifte doen. “Niet voor het eerst,” zegt hij. “De politie heeft een heel dossier. Maar de laatste paar dagen word ik echt overstelpt met bedreigingen via sociale media en andere kanalen.”

In overleg met het moskeebestuur ziet Elforkani voorlopig af van het houden van de vrijdagpreek, die geldt als de belangrijkste van de week. Een andere imam zal hem vervangen.

Reactie Halsema

Halsema noemt het in een reactie ‘onacceptabel en onverteerbaar’ dat Elforkani aanhoudend doelwit is van intimidatie en dreiging. “Imam Elforkani voert een beschaafd democratisch debat over godslastering en blasfemie. Daarmee staat hij in een lange Nederlandse traditie waarin religieuze en politieke leiders uitspraken doen over de reikwijdte van de vrijheid van meningsuiting. Je kan het met hem eens of oneens zijn, maar hij is voorbeeldig in de consequente veroordeling van geweld en intimidatie en zijn wens een gelijkwaardige en open discussie te willen voeren.”

Zijn voorstel om godslastering opnieuw strafbaar te stellen krijgt veel kritiek. Halsema noemde het woensdag in de gemeenteraad onbestaanbaar dat de vrijheid van meningsuiting wordt ingeperkt om te voorkomen dat anderen zich beledigd voelen.

Er is ook bijval voor Elforkani. Een door een Haagse imam opgestelde onlinepetitie roept op tot strafbaarstelling van belediging van de profeet en is volgens de website petities.com al meer dan 100.000 keer ondertekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden