Amsterdam Bewaar

Illegale woningverhuur in Haarlemmerbuurt aangepakt

Bewoners beklaagden zich over grote massa's toeristen.
Bewoners beklaagden zich over grote massa's toeristen. © Jean-Pierre Jans

Extra controles in de Haarlemmerbuurt hebben geleid tot elf gevallen waarin woningen illegaal werden verhuurd aan toeristen. Twee van de woningen zijn gesloten wegens brandonveilige omstandigheden.

Anderhalve maand geleden luidden bewoners en winkeliers in Het Parool de noodklok over de teloorgang van de straat die tot voor kort nog werd bejubeld.

Bewoners beklaagden zich over straatdealers die continu voorbijgangers aanspreken, grote massa's toeristen en veel troep op straat.

Uit het bewonersoverleg bleek dat de Haarlemmerstraat en de Haarlemmerdijk steeds drukker zijn geworden, waarbij de leefbaarheid achteruit holde en de criminaliteit toenam. Naar aanleiding van de vele klachten heeft de gemeente extra mankracht ingezet in de buurt.

Grote groepen
Bij de handhavingsactie maakte de gemeente gebruik van tips van bewoners en meldingen bij meldpunt Zoeklicht, waar Amsterdammers een vermoeden van woonfraude kunnen uitspreken en overlast door particuliere vakantieverhuur kunnen rapporteren.

Bij illegale vakantieverhuur spelen vooral de verdiensten een rol

Boudewijn Oranje van stadsdeel Centrum

In totaal bezochten de handhavers 45 adressen. Naast het sluiten van twee woningen werd in vijf gevallen een voornemen tot een boete opgelegd wegens het gebruik van de woning als illegaal hotel. Verschillende adressen in de buurt boden ruimte voor grote groepen, tot soms wel tien personen. 

Volgens wethouder Laurens Ivens (Wonen) zijn de resultaten van deze gebiedsgerichte aanpak dusdanig positief dat deze ook zal gaan worden ingezet in andere buurten waar veel woningen worden verhuurd aan toeristen. Ook in de Haarlemmerbuurt zullen de komende weken de controles nog doorgaan. 

Overlast
Opvallend is dat ook de vergunning voor een short-stay appartement is ingetrokken en vier short-stay verhuurders een waarschuwing kregen. Short-stay is verhuur van vrijesectorwoningen voor een periode van minimaal zeven nachten, waarvoor een vergunning van de gemeente nodig is. 

Volgens bestuurder Boudewijn Oranje van stadsdeel Centrum wordt bij short-stay appartementen vaak geconstateerd dat eigenaren tegen de regels kortdurend verhuren aan vakantievierders. "Over het algemeen geven beperkte legale vakantieverhuur en short-stay niet veel overlast. Eigenaren zijn toch zuinig op hun woning en op hun buren. Maar bij illegale vakantieverhuur spelen vooral de verdiensten een rol. Deze adressen zijn vaak ingericht voor grotere groepen waardoor er ook meer overlast is." 

Wie zijn woning verhuurt aan toeristen, bijvoorbeeld via platforms als Airbnb, mag dit maximaal zestig dagen per jaar doen en aan maximaal vier gasten tegelijkertijd.