PlusNieuws

Illegale prostitutie in Urban Lodge Hotel, gasten blijven slechts een half uur

Urban Lodge Hotel. Beeld Jakob Van Vliet
Urban Lodge Hotel.Beeld Jakob Van Vliet

Het Urban Lodge Hotel in Nieuw-West is het eerste Amsterdamse hotel dat drie maanden dicht moet vanwege illegale prostitutie. Tijdens een gemeentelijke controle werden zeker vijf sekswerkers betrapt.

Ruben Koops

Bij de controle op 4 december stuiten ambtenaren van het gemeentelijke Team Prostitutie op een trits aanwijzingen voor illegaal sekswerk, zo blijkt uit de rapportage in het bezit van Het Parool. Nog voor binnenkomst, als de inspecteurs nog in de auto voor de hoofdingang zitten, wordt al duidelijk wat er gaande is. ‘(..) Ook is er waargenomen dat een jonge schaars geklede vrouw het hotel is uitgelopen en buiten bij een groepje mannen ging staan. Daar deed de jonge vrouw haar rok meerdere malen omhoog en werd door de mannen betast.’

De inspecteurs doen verslag van ‘schaars geklede’ vrouwen aan de bar en in de lift, meerdere kamers die in gebruik zijn, terwijl klanten van de sekswerkers het gebouw inlopen en na een half uur weer vertrekken. Bijna iedereen die in of rond het Urban Lodge Hotel staande wordt gehouden door een van de meegekomen agenten, erkent daar te zijn voor seks, staat in het rapport. In een auto voor de entree treft de politie een 16-jarig meisje aan dat in het hotel verblijft, en dat samen met een man lachgas gebruikt. Zij wordt teruggebracht naar haar ouders. Of in dit geval sprake was van prostitutie, is onduidelijk.

Amsterdammers mijden Wallen

Dat de gemeente een hotel drie maanden – tot 6 maart – sluit vanwege sekswerk, is niet eerder voorgekomen. In sommige gevallen is prostitutie in hotels toegestaan – denk aan een gast die een escortdame laat komen voor de nacht. Het wordt illegaal als sekswerkers een hotelkamer gebruiken als werkruimte om meerdere klanten per dag te ontvangen.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het gebruik van Amsterdamse hotels door prostituees in opkomst, nu hotelkamers goedkoper zijn geworden vanwege het afgenomen toerisme. Voorheen had de betaalde seks vooral plaats in hotels langs snelwegen. Prostituees richten zich nu bovendien meer op een lokale doelgroep, omdat buitenlandse bezoekers wegblijven – en Amsterdammers gaan volgens KHN liever niet naar een peeskamer op de Wallen, als die vanwege de lockdowns al geopend zijn.

Nepafspraak

Het Urban Lodge Hotel past in dat beeld. Het voormalige kantoor nabij station Sloterdijk was tot februari vorig jaar druk en populair als middenklassehotel, maar na het uitbreken van de coronapandemie bleven de meeste van de 120 kamers leeg. Ondanks de huidige lage prijzen, een paar tientjes per nacht is geen uitzondering, schommelt de bezettingsgraad rond de 20 procent.

Het hotel blijkt populair bij buitenlandse prostituees die tijdelijk in Amsterdam willen werken en via profielen op prostitutiewebsites hun klanten werven. De ambtenaren van Team Prostitutie krijgen van de sekswerkers te horen dat het hotel bekendstaat als een locatie van waaruit zij makkelijk kunnen werken.

In november krijgt de afdeling, die toezicht houdt op de seksbranche in Amsterdam, de eerste tips binnen, een maand later volgt de uitgebreide controleactie. Een ambtenaar die zich voordoet als klant en via een website een afspraak heeft gemaakt met een prostituee, wordt naar het hotel geleid. Via Whatsapp krijgt hij de instructie tegen de portier van het hotel te zeggen dat hij voor zijn vriendin komt.

Schaars geklede vrouwen

Die dag wordt vastgesteld dat er in vijf kamers sprake is van illegale prostitutie. De sekswerkers vertellen dat zij meestal een paar nachten in het hotel blijven. ‘In de kamer lag op een krukje naast het bed een pak tissues, een doos condooms, een fles glijmiddel en een busje traangas,’ valt te lezen in de rapportage.

Het hotel wordt niet direct gesloten. De portier zegt niet te weten dat er prostitutie plaatsvond. Het management maakt met de ambtenaren van Team Prostitutie werkafspraken. Ook worden er nieuwe huisregels opgesteld. Zo belooft het hotel bij te houden hoeveel bezoek er per kamer wordt ontvangen, en om álle gasten per kamer te registreren, in plaats van één gast.

Maar als er een dag later weer een controle is, opnieuw door een nepafspraak te maken met een sekswerker, kunnen de toezichthouders nog steeds probleemloos terecht in het Urban Lodge. Ook lopen er opnieuw schaars geklede vrouwen door het gebouw. Daarop wordt het hotel direct gesloten, tot begin maart.

‘Urban Lodge tot voorbeeld gesteld’

Het hotelmanagement zegt dat het bij de gemeente bezwaar aantekent tegen de sanctie. Wel zijn maatregelen aangescherpt om illegaal sekswerk te ontmoedigen: zo is bezoek op de kamers nu verboden. En in november en december heeft het hotel zeker twee kamers ontruimd vanwege illegale prostitutie.

Volgens het management is het moeilijk te herkennen of gasten zich schuldig maken aan prostitutie, en klopt het beeld niet dat klanten van sekswerkers de deur platliepen bij het hotel. “In een hotel komt het wel vaker voor dat vrouwelijke gasten in hun badjas door de lobby lopen. Schaars geklede dames zijn niet altijd prostituees.”

Daarnaast is het management niet blij dat het hotel wordt gestraft, terwijl de prostitutiewebsites en sekswerkers in kwestie er zonder boete vanaf komen. De sekswerkers zijn doorgestuurd naar een hulp­organisatie.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) werkt samen met hoteliers die hiermee te maken hebben en adviseert de gemeente over maatregelen om prostitutie in hotels tegen te gaan. Volgens KHN-regiomanager Eveline Doornhegge heeft de gemeente het Urban Lodge Hotel tot voorbeeld gesteld, en gaat een langdurige sluiting veel te ver.

“Dit gebeurt via telkens wisselende websites en telefoonnummers. Ook verplaatsen sekswerkers zich regelmatig en ze doen dus telkens andere hotels aan. Het is niet te doen voor hoteliers om na te gaan of ze een (tijdelijke) locatie zijn waar dit wordt georganiseerd.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden