‘Illegaal’ Daniël Buter vrijgelaten

Daniël Buter staat de media te woord nadat hij is vrijgelaten van vreemdelingendetentie. Beeld ANP
Daniël Buter staat de media te woord nadat hij is vrijgelaten van vreemdelingendetentie.Beeld ANP

Daniël Buter is vrijdag vrijgelaten. De 19-jarige Amsterdammer zat twee weken vast in de gevangenis in Rotterdam en dreigde te worden uitgezet naar de Dominicaanse Republiek – een land waar hij nooit is geweest.

Volgens de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) heeft Buter vrijdag een aanvraag voor een verblijfsvergunning ingediend. “Gelet op deze nieuwe omstandigheid is bewaring niet langer proportioneel,” aldus een woordvoerder.

De IND laat weten dat de aanvraag voor een verblijfsvergunning zal worden beoordeeld en dat Buter de uitkomst van de aanvraag thuis mag afwachten.

Buter reageerde opgetogen na zijn vrijlating. “Ik ben heel blij. Ik wil iedereen bedanken.” Het eerste wat hij gaat doen als hij thuiskomt? “Slapen! En McDonald’s eten.”

Buters vriendin Jamie Wording zei opgelucht te zijn. “Ik ben zo blij. Ik sta helemaal te trillen. Hij gaat gewoon mee naar huis. We gaan morgen een groot feest geven.”

Geboren Amsterdammer

Buter is een geboren en getogen Amsterdammer, die op zijn derde bij zijn opa en oma werd achtergelaten door zijn ouders, beide van Dominicaanse komaf. Door fouten van zijn ouders en de gemeente kreeg Buter daarna nooit een eigen paspoort. Dat leverde nooit problemen op, totdat hij een paspoort nodig had om zich in te schrijven voor een hbo-studie.

Toen bij die aanvraag bleek dat Buter geen Nederlandse papieren heeft, maakte de gemeente een melding bij de IND. Nadat Buter op advies van zijn advocaat niet verscheen bij een gesprek met de IND werd hij als illegaal opgepakt en vastgezet. In februari zou de rechter beslissen of hij moest worden uitgezet naar de Dominicaanse Republiek, een land waar hij nooit is geweest en niemand kent.

Daniel Buter verlaat het detentiecentrum, waar hij in de vreemdelingendetentie was gezet, met zijn advocaat Maartje Terpstra.  Beeld ANP
Daniel Buter verlaat het detentiecentrum, waar hij in de vreemdelingendetentie was gezet, met zijn advocaat Maartje Terpstra.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden