Plus

'Ik zeg altijd dat prinses Amalia naar mij is vernoemd'

Niet alle 65 Amalia's in Amsterdam zijn vernoemd naar prinses Amalia. 'Zij heet hetzelfde als ik! Ik was toch eerst?!'

Joanne van Gool en Fidessa van Rietschoten
Amalia Alkatiri (23) Beeld Dana van Leeuwen
Amalia Alkatiri (23)Beeld Dana van Leeuwen

Amalia Lindveld (37) is forensic expert bij ABN Amro en woont in Nieuw-West.

"De moeder van mijn moeder heet Alma, dus mijn naam is daar een afgeleide van. Mijn oma komt oorspronkelijk uit Madeira, dus het zou uit die Zuid-Europese hoek kunnen komen."

"Ik ben heel blij met mijn naam, zeker sinds Amalia geboren is. Nu is mijn naam bekend, mensen weten hoe je het schrijft. Voor de geboorte van de prinses schreven mensen het als 'Amilia' of 'Amélia'. Ik hoef het nu nog maar één keer te zeggen."

"Ik heb zelf twee dochters, Charlize en Sienna. Ik vind hun namen klassiek, maar niet koninklijk. Ik volg het Koninklijk Huis af en toe via RTL Boulevard of het Journaal. Maar ik zoek het niet speciaal op."

"Ik vind Máxima heel leuk, en ze ziet er altijd mooi uit. Koninklijk, maar niet stoffig."

"Als ik voor een dag zou kunnen ruilen met Maxima, lijkt het me wel leuk om een keer een staatsbezoek te doen naar een land met bijzondere gebruiken en dan ook een staatsbanket bij te wonen."

Amalia Lindveld (37) Beeld Dana van Leeuwen
Amalia Lindveld (37)Beeld Dana van Leeuwen

Amália de Almeida Meijer (21) studeert voor event producer aan MBO College Zuid. Ze woont in Zuid.

"Mijn ouders hadden eerst geen naam voor mij. Bij de geboorte zagen ze me, en mijn vader keek op dat moment naar een kast met cd's. Daar stond er een van Amália Rodrigues, en dat vonden ze een mooie naam."

"Ik ben Surinaams en Portugees, en zij is ook Portugees, dus het past ook nog bij mijn achtergrond."

"Toen Amalia geboren werd, dacht ik: er is een klein meisje vernoemd naar mij, wat leuk! Ik was heel jong, dus ik begreep niet echt dat ze een prinses was."

"Ik verdiep me niet zo in het koningshuis, ik weet er eigenlijk heel weinig van. Maar ik ben er ook niet tegen."

"Nu zeggen mensen nog steeds voor de grap: 'Prinses Amalia!' Dan zeg ik altijd dat zij naar mij vernoemd is."

"Ik vind het niet vervelend, maar ik hoor het wel héél vaak. Ik heb er nooit over gedacht een van mijn andere namen, Luisa, Edwina of Arlete, als eerste naam te nemen. Amalia blijft toch de allermooiste."

Amália de Almeida Meijer (21) Beeld Dana van Leeuwen
Amália de Almeida Meijer (21)Beeld Dana van Leeuwen

Amalia Esajas (15) woont in Zuidoost. Ze zit op het Zuiderlicht College.

"Ik ben in november geboren, dus eerder dan prinses Amalia. Dit jaar wil ik graag mijn zestiende verjaardag vieren met een sweet sixteen, maar ik weet niet of dat mag."

"Toen ik op de basisschool in groep 3 zat, kreeg ik weleens opmerkingen over mijn naam. Tijdens de administratiecheck zei de juf dan: 'Amalia, net als de prinses. Dus jij bent ook een prinses!' Dan moest ik wel lachen. Nu gebeurt dat niet meer. Mensen noemen me nu Ama of Maia."

"Ik ben vernoemd naar mijn oma, haar tweede naam is Amalia. Mijn ouders vonden het mooi om mij ook zo te noemen. Ik vind het ook een mooie naam."

"Toen ik bij de kinderboerderij was, hoorde ik een keer 'Amalia!' en ik dacht dat ik het was. Maar een meisje riep haar zusje, die ook Amalia heet. Ik ging toen met haar praten en we werden vrienden. Op basis van wie als eerste jarig is noemen we elkaar Amalia 1 of Amalia 2. Ik ben Amalia 1."

"Ik zou wel willen weten hoe het is om prinses te zijn, hoe het voelt en of het leuk is."

"Ik denk wel dat je het druk hebt als prinses. Ze heeft sowieso ook huiswerk, maar ze moet ook prinsessendingen doen, zoals meegaan met haar ouders, want ze wordt in de toekomst koningin. Ze weet dan wat er gaat gebeuren en wat er komt."

Amalia Esajas (15) Beeld Dana van Leeuwen
Amalia Esajas (15)Beeld Dana van Leeuwen

Amalia Alkatiri (23) studeert ondernemerschap aan Windesheim Flevoland in Almere. Ze woont in West.

"Ik heb een Indonesische achtergrond, met roots in de Arabische wereld. Daar is 'Amal' een heel gangbare naam, en betekent een mooi, goed iets. Mijn moeder kwam uit Indonesië naar Amsterdam en bezocht het Paleis op de Dam. Daar zag ze een portret van een lid van het koninklijk huis dat Amalia heet. De naam vond ze een mooie combinatie tussen mijn roots en het koningshuis."

"Als kind zeiden veel mensen: 'Jij heet hetzelfde als de prinses!' Maar ik kon dan alleen maar denken: zij heet hetzelfde als ik! Ik was toch eerst!"

"Bij sollicitaties zeggen mensen er nog steeds iets over, en als ik mijn naam moet spellen, zeg ik er altijd bij: 'Zoals de prinses'."

"Gelukkig ben ik niet anti-koningshuis, anders lijkt deze naam me best vervelend. En ik begrijp ook goed dat ze Amalia zo genoemd hebben, want waarom zou iemand niet Amalia willen heten?"

Amalia Alkatiri (23) Beeld Dana van Leeuwen
Amalia Alkatiri (23)Beeld Dana van Leeuwen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden