Plus

‘Ik kon niet meer op mijn benen staan,’ maar de blaastest was negatief

Een hondsberoerde Marjan Olfers, hoogleraar aan de VU, kreeg vorige week een negatieve uitslag van de blaastest. Later bleek dat ze wel degelijk covid had.

Malika Sevil
Hoogleraar Marjan Olfers (Sport en recht VU Amsterdam) tijdens een rondetafelgesprek met Kamerleden, begin 2020. Beeld ANP
Hoogleraar Marjan Olfers (Sport en recht VU Amsterdam) tijdens een rondetafelgesprek met Kamerleden, begin 2020.Beeld ANP

Soms, als mensen nét besmet, maar niet echt ziek zijn, kan een coronatest een verkeerde uitslag geven. Maar aan een gebrek aan virus(reactie) kan het vorige week dinsdag bij haar niet hebben gelegen, zegt Marjan Olfers (51). “Toen ik de test deed, kon ik niet meer op mijn benen staan, zó beroerd voelde ik me.”

Je zou verwachten dat de blaastest in de teststraat van het Buikslotermeerplein diep in het rood zou eindigen. Maar dat gebeurde niet. Integendeel. De uitslag was negatief. “Gelukkig, dacht ik. Ik was heel erg opgelucht.”

Uit voorzorg had ze haar dochter, die een chronische ziekte heeft, al eerder die week gevraagd uit logeren te gaan. “Dat was mijn grootste vrees: Dat ik haar zou besmetten.”

Blij en gelukkig, maar nog altijd hondsberoerd ging Olfers na de test naar huis. Einde van de middag ging het verder bergafwaarts. “De vraag was natuurlijk: ‘Als het geen corona is, wat heb ik dan wel?’”

Ze werd zieker en zieker en belde haar huisarts. Die vertrouwde het niet. “Ik heb tien jaar geleden een zware longontsteking gehad. De ambulance werd gebeld en toen de ambulancemedewerkers binnen kwamen, zei ik nog: ik ben vandaag getest en ik ben negatief. ‘Nou, dan hoeven we dat niet meer te checken,’ zeiden ze.”

Tweede test

Met de negatieve testuitslag in het achterhoofd dachten Olfers, de huisarts en de ambulancemedewerkers allemaal – ook omdat het na onderzoek duidelijk niet pluis bleek in de longen – aan een longontsteking. De behandeling werd daarop afgestemd. Een longontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacteriële infectie en die wordt doorgaans bestreden met antibiotica. Olfers is daar allergisch voor en kreeg daarom andere medicijnen, maar ook daarvan werd ze doodziek.

Bovendien knapten haar longen ook niet op van de nieuwe medicijnen. Op vrijdag, vier dagen na de blaastest, werd Olfers door haar huisarts verwezen naar een longarts, die toch nog een coronatest deed en wat bleek: positief. “Ik dacht meteen aan mijn dochter: als ik haar maar niet heb aangestoken. Dat zou ik echt vreselijk vinden. En ik heb ook nog een man van boven de zeventig.”

Het is goed afgelopen. De kinderen zijn getest en bleken niet besmet te zijn. Haar echtgenoot, kickbokscoach Thom Harinck, heeft wel covid, maar heeft nergens last van. Het is een geluk bij een ongeluk dat Olfers niemand heeft gezien toen ze zo ziek was. De kans dat ze het virus aan iemand anders heeft overgedragen is dus heel klein.

Zorgvuldig

Dat ze tussen die twee tests in besmet is geraakt is om die reden niet aannemelijk. Maar wat als ze zich beter had gevoeld? Wie had ze dan besmet? En bovendien volgde op de verkeerde diagnose ook een vervelende behandeling: “Ik heb behoorlijk wat penicilline geslikt, waar mijn lichaam stevig op reageerde.”

Maar de belangrijkste reden om vanaf haar ziekbed de pers te woord te staan, is de suggestie van de GGD dat de blaastest wellicht faalde door een menselijke fout. “Dat wil ik graag even rechtzetten. De GGD-medewerker – die helemaal in plastic gepakt de godganse dag met gevaar voor eigen leven dit werk doet – deed haar werk, zorgvuldig en goed. Ik moest blazen volgens een instructie.”

De procedure verliep volgens Olfers vlot en de uitslag was zonneklaar: “Geen ‘error’, het stond gewoon op de monitor: ‘negatief’.”

De apparatuur voor de blaastest is vooralsnog buiten gebruik. Beeld Joris van Gennip
De apparatuur voor de blaastest is vooralsnog buiten gebruik.Beeld Joris van Gennip

GGD: geen idee wat er fout is gegaan

GGD Amsterdam weet nog niet wat er vorige week is misgegaan bij de blaastests die onterecht een negatieve uitslag hebben gegeven. Het gebruik van de sneltest werd vanwege de verkeerde uitslagen gestaakt, maar de GGD verwacht hem binnenkort, mogelijk met wat aanpassingen, weer in gebruik te nemen.

Laboranten van de GGD zijn met de fabrikant van de sneltest, het Leidse bedrijf Breathomix, bezig de fouten te analyseren, zegt een woordvoerder van de dienst. Over de oorzaak wil de GGD niet speculeren, maar ze stelt dat ‘het afnemen van de ademtest meer aandacht vraagt’.

De invoering van de blaastest op het Buikslotermeerplein en in de RAI en daarna op alle grote testlocaties in de stad, werd eind januari gevierd met een bezoek van een opgetogen minister Hugo de Jonge. Voor de rest van het land waren al 1800 apparaten besteld, maar die ‘uitrol’ is nu opgeschort.

Vorige week kwamen er drie meldingen van mensen die bij de blaastest een negatieve uitslag hadden en kort daarna een positieve uitslag kregen bij een ‘gewone’ PCR-test, die met het wattenstaafje die binnen 48 uur uitsluitsel geeft.

Daarna werd besloten het gebruik van de blaastests tijdelijke staken. In de teststraten van Zuidoost en Sloterdijk waren ze nog niet met de methode begonnen.

De zogeheten Spironose meet niet het virus zelf, maar registreert in de adem de lichamelijke reactie op de infectie. Wie met het apparaat wordt getest krijgt instructies hoe hij erin moet blazen. Binnen een paar seconden volgt een uitslag. In zeventig procent van de gevallen is die onomstreden. De resterende dertig procent kan direct doorlopen voor een PCR-test, die de doorslag moet geven.

Inmiddels hebben tweeduizend mensen de blaastest gedaan. Hoeveel van hen een onterecht negatieve uitslag hebben gekregen, is onbekend. De GGD raadt ieder­een aan zich opnieuw te laten testen als de symptomen terugkeren of de klachten erger worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden