Amsterdam Bewaar

IJtunnel weer opengesteld voor verkeer

De IJtunnel is bijna zes weken gesloten geweest.
De IJtunnel is bijna zes weken gesloten geweest. © Rink Hof

Twee dagen eerder dan gepland wordt vanavond om 20.00 uur de IJtunnel opengesteld voor verkeer. De werkzaamheden konden sneller worden afgerond dan verwacht.

De tunnel is bijna zes weken dicht geweest wegens de onderhoudswerkzaamheden. Het ventilatiesysteem is aangepast en voegen in het wegdek zijn gerepareerd. Automobilisten hebben de hele zomer moeten omrijden via de Schellingwouderbrug, Coen- of Zeeburgertunnel.

De sluiting van de IJtunnel leidde met name op de ponten tot veel extra drukte, meldde vorige week het GVB. Het vervoerbedrijf was zelfs genoodzaakt om ten minste gedurende de sluiting van de tunnel verkeersregelaars in te zetten om de reizigersstromen in goede banen te leiden.

Veel vertraging
De afgelopen jaren heeft de gemeente al diverse werkzaamheden uit laten voeren om de IJtunnel te laten voldoen aan de nieuwe wetgeving. In 2009 werd gestart met voorbereidende werkzaamheden, zoals het verwijderen van asbest. In 2011 is het plafond voorzien van brandwerende bekleding. In 2012 startte de daadwerkelijke renovatie, die deze zomer wordt afgerond.